Erika Vlieghe spreekt duidelijke taal: “Het is pijnlijk, maar dít moeten we nu doen”

Erika Vlieghe spreekt duidelijke taal: “Het is pijnlijk, maar dít moeten we nu doen”
Vrijdag 26 November 2021 - 09:30   I   Foto: VRT   I  

Vandaag komt het Overlegcomité digitaal opnieuw samen. Veel vroeger dan verwacht, maar het is nodig ook: de coronacijfers gaan door het dak. Infectiologe hoopt op duidelijke en krachtige beslissingen.

"Hoe pijnlijk ook, we moeten de viruscirculatie op korte tijd naar beneden brengen", zegt ze aan VRT NWS. En dat is nodig. "Het zijn astronomische cijfers. Zo hoog zijn ze vorig jaar zelfs niet gegaan. Dat heeft enorme implicaties op de maatschappij. Bij testcentra zijn er enorme rijen, er is geen beginnen aan de contacttracing, de huisartsen slaken noodkreten, De Lijn moet zijn lijnen aanpassen, scholen en bedrijven vallen uit. De hele maatschappij dreigt stil te vallen.”

"Nog een aantal weken miserie"

Vlieghe verwacht dus krachtige maatregelen en pleit voor het verminderen van het aantal contactpersonen. "Er moet meer telewerk komen, het vrijetijdsleven moet voor een aantal weken on hold en we moeten de scholen verder beveiligen. Op alle vlakken is het nodig dat we elkaar minder zien. We kennen dat recept.”

"Beperk je aantallen, zit zo veel mogelijk buiten, gebruik zelftesten. We gaan allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen”, raadt Vlieghe tot slot aan, waaraan ze toevoegt: “Zelfs als we nu krachtig ingrijpen, hebben we nog een aantal weken miserie met z'n allen."

TAGS  I  Erika Vlieghe  I  corona  I  Overlegcomité