-->

Erika Vlieghe ziet het met lede ogen aan: “Dit is een extra probleem en niemand kan er iets aan doen”

Erika Vlieghe ziet het met lede ogen aan: “Dit is een extra probleem en niemand kan er iets aan doen”
Zaterdag 27 November 2021 - 07:00   I   Foto: VRT   I  

Volgens Erika Vlieghe zullen de extra coronamaatrdegelen voor het onderwijs niet volstaan om de situatie onder controle te brengen. De infectiologe vreest dat het pakket - het schrappen van buitenschoolse activiteiten met overnachting, geen gemengde klasgroepen en strengere quarantaineregels - gewoonweg niet genoeg is.

"Ik zie niet hoe dit volstaat”, zegt Vliehe in ‘Terzake’. “Er is, zeker in de lagere scholen, ontzettend veel virus dat rondgaat. We kennen allemaal het patroon: kinderen zijn weinig ziek, maar zijn zeer besmettelijk en geven de besmettingen door waardoor ouders en leerkrachten ziek worden.” 

"Er was bij momenten ook een pijnlijke discussie over de uitbreiding van de mondmaskerplicht. Ik zie dat we daar eigenlijk nog geen stappen vooruit hebben gezet. We hebben erg gepleit voor CO2-meters, want het is pas wanneer je het meet, dat je weet wanneer je goed moet verluchten. Dus laat ons dat alsjeblieft implementeren.”

"Het is een illusie om dan te wachten tot de derde besmetting"

“Voor een klasquarantaine gaat men van vier naar drie besmettingen, maar oorspronkelijk was dat vanaf het tweede kind", zegt Vlieghe. "Deze huidige deltavariant is superbesmettelijk, het is een illusie om dan te wachten tot de derde besmetting, want dan loop je nog veel meer achter de feiten aan. Ik zie niet goed in hoe dit krachtig zal ingrijpen op de circulatie in de scholen.”

“Uiteraard zit het overal, en als je het elders zal verminderen zal dat ook meehelpen”, zegt Vlieghe. “Maar het extra probleem - waar niemand iets kan aan doen - is dat kinderen op die leeftijd nog niet gevaccineerd zijn, en dat maakt het extra complex. Reden te meer dat we daar extra voorzichtig moeten zijn”, besluit ze.

TAGS  I  Erika Vlieghe  I  corona