Steven Van Gucht over nieuwe, Zuid-Afrikaanse coronavariant: “Dit verontrust me nog het meest”

Steven Van Gucht over nieuwe, Zuid-Afrikaanse coronavariant: “Dit verontrust me nog het meest”
Zaterdag 27 November 2021 - 11:00   I   Foto: VRT   I  

Steven Van Gucht was gisteren te gast in het ‘VTM NIEUWS’. Hier kwam hij meer uitleg geven bij ‘omikron’, de nieuwe, Zuid-Afrikaanse coronavariant. Hoe gevaarlijk is die nu eigenlijk?

“Het eerlijke en simpele antwoord dat ik daarop moet geven, is dat ik dat niet weet”, aldus Van Gucht. “Eigenlijk weten we heel weinig van die nieuwe variant. We weten dat hij heel erg afwijkt van alle andere varianten, en dat is misschien juist hetgeen wat het meeste verontrust: dat we nog niet goed weten wat al die mutaties betekenen.”

Of de Zuid-Afrikaanse variant echt besmettelijker is dan de deltavariant moet nog bewezen worden, want dat weten we nu nog niet. “Dat kan je niet met zekerheid zeggen. Je zit in Zuid-Afrika met een situatie waar ze een grote deltagolf gehad hebben dus heel veel van die mensen daar zijn immuun tegen delta. Delta kan daar dus niet goed meer spreiden.”

"De nieuwe variant gaat heel snel omhoog"

“En dan komt er een nieuwe variant. Die kan daar wel nog goed spreiden, want de mensen hun immuniteit zal waarschijnlijk een stuk lager zijn tegen die nieuwe variant", verklaart Van Gucht. "En dan zie je een verschil: delta heeft moeite, en die nieuwe variant gaat heel snel omhoog."

"Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat die zoveel besmettelijker is. Die kan gewoon makkelijker spreiden omdat die minder geremd wordt door die immuniteit", klinkt het. "En dat is wel iets dat we heel goed moeten bestuderen: hoe zit het met de immuniteit van het vaccin tegen die omikron? Daar ligt misschien wel het grootste risico. Dus laten we het vooral zo lang mogelijk buiten houden.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  omikron  I  Zuid-Afrika