-->

Erika Vlieghe over corona-ellende: "Zo lang gaat het nog duren"

Erika Vlieghe over corona-ellende:
Zondag 28 November 2021 - 10:00   I   Foto: VRT   I   door Redactie

Infectiologe Erika Vlieghe benadrukt dat we nog niet verlost zijn van de ellende met het coronavirus. Dit zal ons nog enkele jaren bezighouden, zo zegt ze in De Standaard.

De situatie in ons land is niet goed. Met tot 25.000 besmettingen per dag zitten we in een absolute crisis. Ook de ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen blijft maar toenemen. Daarom nam het Overlegcomité enkele ingrijpende beslissingen, waaronder een sluitingsuur voor de horeca en de tijdelijke sluiting van het nachtleven.

Ieders verantwoordelijkheid

Het Overlegcomité had vorige week woensdag nog maar pas beslissingen genomen, maar die bleken niet te volstaan. Of deze zullen volstaan, valt ook nog af te wachten. Die sleutel ligt volgens Erika Vlieghe bij onszelf. "Als iedereen het a minima invult, zullen we er niet raken. Doet iedereen het a maxima , dan zal het wel helpen", klinkt het in De Standaard.

De deltavariant overspoelt ons en er lijkt al een nieuwe variant uit Zuid-Afrika onderweg. Die is mogelijk nog besmettelijker en het is niet uitgesloten dat die de vaccins kan ontwijken. Een mens zou voor minder moedeloos worden. Volgens Vlieghe is het echter perfect normaal dat een epidemie ons enkele jaren zal bezighouden.

Nog jaren zoet mee

"Kijk naar de geschiedenis van epidemieën in de voorbije tweehonderd jaar", legt Vlieghe uit. "Oké, de maatschappij is ondertussen sterk veranderd. Ze is zeker niet robuuster: we leven met veel meer samen, er is een sterke globalisatie en er zijn meer mensen met een ­verzwakt afweersysteem. Die ­geschiedenis leert dat het telkens een aantal jaren duurt om een epidemie te overwinnen."

Dat betekent volgens Vlieghe niet dat we de armen moeten laten zakken. Ze meent dat de maatschappij nu niet voor jaren lam moet liggen. Alleen blijft het erg belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. "In de zomer zal het altijd makkelijker zijn", meent Vlieghe. "Maar de volgende keer moeten we met veel meer beveiliging de winter ingaan."

TAGS  I  Erika Vlieghe