Steven Van Gucht heeft geen goed nieuws over Kerstmis: “Gaat moeilijk worden”

Steven Van Gucht heeft geen goed nieuws over Kerstmis: “Gaat moeilijk worden”
Dinsdag 30 November 2021 - 15:00   I   Foto: VRT   I  

De snelheid waarmee het aantal besmettingen stijgt, is niet meer zo fel als vorige week. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano. Niemand die daar beter uitleg over kan geven dan viroloog Steven Van Gucht.

“Tot voor enkele dagen zagen we stijgingen van 20 à 30 procent, nu is dat 15 procent, maar we zijn er nog bijlange niet, hè”, zegt Van Gucht aan Het Laatste Nieuws. “Het tempo ligt dus niet zo hoog meer, zeker bij volwassenen, maar het is nog altijd een stijging.” 

“Vermoedelijk heeft dat wel te maken met de vorige set van maatregelen, zoals het telewerken en het meer dragen van de mondmaskers”, werpt Van Gucht op. “Ik denk dat we daar wel het effect van zien, zij het dat we nog wel met een stijging zitten. We zijn niet zeker hoe het verder gaat evolueren. In het verleden hebben we altijd gezien dat we een piek kregen, en dan weer een scherpe daling, maar het is niet 100% zeker dat we dat nu ook gaan zien.” 

“In Engeland bijvoorbeeld zitten ze al maanden op een hoog niveau en dat willen we zeker vermijden”, benadrukt hij. “Stel dat we deze week een aftopping zouden zien, dan is het vooral zaak om de curves weer naar beneden te krijgen tegen Kerstmis en Nieuwjaar. Dat zal nog een moeilijke opgave zijn.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  Kerstmis