-->

Alweer een flinke klap voor Britse Queen Elizabeth: “Ze is overleden”

Alweer een flinke klap voor Britse Queen Elizabeth: “Ze is overleden”
Dinsdag 7 December 2021 - 20:00   I   Foto: Photonews   I  

De Britse Queen Elizabeth is in rouw nadat een van haar naaste vertrouwelingen en vrienden vrijdag is overleden - slechts enkele maanden na de dood van prins Philip. Ann Fortune FitzRoy, de hertogin van Grafton, is op 101-jarige leeftijd overleden.

Haar dood is opnieuw een klap voor de Queen en komt minder dan een jaar nadat haar echtgenoot prins Philip, die ze haar "kracht en gids" noemde, in april op 99-jarige leeftijd stierf, en haar kleinzoon prins Harry en Meghan Markle naar de VS vertrokken. 

Ann Fortune FitzRoy diende het Koninklijk Huis gedurende de gehele 69-jarige regering van de monarch en maakte Queen Elizabeth de meter van haar tweede dochter, Lady Virginia FitzRoy, in 1954. De hertogin werd in 1980 benoemd tot Dame Grand Cross of the Royal Victorian Order - een onderscheiding die de koningin persoonlijk uitdeelde voor haar diensten aan de vorst. 

Mistress of the Robes

Weinig mensen hebben zo'n langdurige en hechte relatie met de Queen gehad. Ze was een ‘Mistress of the Robes’ tijdens het bewind van de Queen - voorheen een rol die verantwoordelijk was voor de kleding en sieraden van de vorst. Nu is het meestal een eretitel, maar de ‘Mistress of the Robes’ heeft ook een meer onzichtbare rol als bron van vriendschap en advies voor de Britse koningin. 

De hertogin stond bekend om het foutloos uitvoeren van haar taken en sprak nooit diepgaand over haar verantwoordelijkheden met de koninklijke familie. Ze woonde alle belangrijke koninklijke evenementen bij, zoals staatsbezoeken en de Staatsopening van het Parlement, terwijl ze ook verantwoordelijk was voor het rooster van hofdames. Ze vergezelde de koningin tijdens haar reis naar Nigeria in 1956 en reizen naar Parijs in 1972 en Rusland in 1994.

TAGS  I  Queen Elizabeth  I  shownieuws