Steven Van Gucht benadrukt: “Zelfs dán zullen we nog altijd mutaties hebben”

Steven Van Gucht benadrukt: “Zelfs dán zullen we nog altijd mutaties hebben”
Vrijdag 10 December 2021 - 15:00   I   Foto: VRT   I  

Zowat alle landen zetten volop in op de vaccins om hun bevolking én hun zorgsysteem te beschermen tegen corona. Vaccineren alleen is volgens Van Gucht niet zaligmakend in de strijd tegen Covid-19.

“Zelfs als iedereen gevaccineerd is, zal je nog altijd mutaties hebben”, zegt Steven in Dag Allemaal. “Je moet de vaccins voorlopig blijven combineren met andere beschermingsmaatregelen.” 

“Dat we nu met een vierde golf zitten, komt ook omdat de coronamaatregelen te snel gelost zijn”, benadrukt Van Gucht. “Ik vergelijk die graag met een stuwdam. Een dam houdt het water, het virus, tegen zodat het dorp stroomafwaarts zich kan voorbereiden en versterken. Door de vaccinatiecampagne hebben we ons dorp als het ware op palen gezet.” 

“Maar als de maatregelen te snel worden afgebouwd en de stuwdam wordt opengezet, komt er weer te veel virus op ons af en dreigen die palen te breken”, merkt de viroloog van Sciensano op. “Het is beter om het stuwmeer rustig te laten leeglopen. Bij de alfavariant was er eveneens veel ongerustheid, maar dat hebben we redelijk goed doorstaan omdat er toen nog veel maatregelen waren."

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  Sciensano