Zorgwekkend: “Coronagolf zo groot als de eerste golf komt op ons af”

Zorgwekkend: “Coronagolf zo groot als de eerste golf komt op ons af”
Dinsdag 14 December 2021 - 09:30   I   Foto: Photonews   I  

De coronacijfers spreken voor zich. Hoewel de piek van de vierde golf bereikt is en een neerwaartse trend zichtbaar is, liggen de cijfers nog steeds erg hoog.

“De cijfers zijn wat ze zijn. En ze zien er niet goed uit”, zegt biostatisticus Tom ­Wenseleers van de KU Leuven in Het Nieuwsblad. “Tegen dit tempo raakt circa de helft van de bevolking opnieuw besmet en dreigt 1 procent van hen in het ziekenhuis te belanden. Dan komt er een coronagolf op ons af in de grootteorde van de eerste of de tweede golf.” 

Omikron lijkt nog een pak besmettelijker te zijn dan de deltavariant, en minder ziekmakend, maar daar plaatst Wenseleers toch graag een kanttekening bij. “Op basis van de Zuid-Afrikaanse cijfers is een dergelijke conclusie op zijn minst voorbarig”, klinkt het. “Niet alleen omdat de cijfers met een week vertraging komen - en met zo'n snel oprukkend virus is een week héél lang - maar ook omdat omikron in Zuid-Afrika vooral begonnen is bij de tieners en twintigers, en die lopen sowieso minder risico.” 

“Maar als ik de cijfers bekijk uit Tshwane, waar het zwaartepunt van de uitbraak ligt, dan ben ik er niet gerust in: van de 166 patiënten die er de voorbije twee weken in het ziekenhuis belandden door omikron, zijn er negen overleden; 33 patiënten waren 60-plussers en van hen zijn er al vijf gestorven. Da's toch niet niks.”

TAGS  I  omikron  I  delta