Biostatisticus meldt slecht coronanieuws over Kerstmis en Nieuwjaar Royalty
Royalty

Biostatisticus meldt slecht coronanieuws over Kerstmis en Nieuwjaar

Biostatisticus meldt slecht coronanieuws over Kerstmis en Nieuwjaar

De omrikonvariant rukt heel snel op, ook in ons land. Volgens biostatisticus Tom Wenseleers zitten we met Kerstmis al in de problemen.

"De omikronvariant heeft een verdubbelingstijd van slechts 2 à 3 dagen. Het virus is op 29 november voor het eerst in ons land gedetecteerd, toen goed voor 0,7 % van alle gesequenceerde stalen. Vorige week werden al 32 infecties gerapporteerd, of 13,4%. Inmiddels zitten we aan 104 in het labo bevestigde omikronbesmettingen in België", legt Wenseleers uit in Het Laatste Nieuws.

"Het werkelijke aantal ligt allicht nog hoger. En de snelheid waarmee deze nieuwe mutant het overneemt van delta is redelijk vergelijkbaar in de verschillende landen. Ook hier verwachten we de komende dagen en weken een aanzienlijke versnelling. De parameters op het corona-dashboard van Sciensano kleuren nu nog groen, omdat ons reproductiegetal (nu 0,85) nog bepaald wordt door Delta."

"Van zodra omikron verantwoordelijk is voor 10 tot 20 procent van alle infecties, begin je een duidelijk effect te zien. Allicht wordt de nieuwe variant hier dominant tussen Kerstmis en nieuwjaar. Dan gaat de R-waarde boven de 1 en neemt de epidemie weer in kracht toe", stelt Wenseleers.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws