-->

Steven Van Gucht windt er geen doekjes rond: “We gaan sowieso nog een vijfde golf krijgen”

Steven Van Gucht windt er geen doekjes rond: “We gaan sowieso nog een vijfde golf krijgen”
Woensdag 22 December 2021 - 07:00   I   Foto: VTM   I  

In ons land hebben al drie miljoen mensen hun boosterprik gekregen. Kunnen we volgens Steven Van Gucht daarmee een gevreesde vijfde golf voorblijven of voorkomen? Of rolt die hoe dan ook over ons heen?

“We gaan sowieso een omikrongolf krijgen, hè, dat ga je niet tegenhouden”, zegt de viroloog in ‘VTM NIEUWS’. “Een besmettingsgolf daar kan je je aan verwachten. De grote vraag is: wat gaat de impact zijn op de ziekenhuizen? Wat betekent dat voor de belasting op onze intensieve zorgen?”

“Dat hangt voor een stuk af van onze maatregelen, en ook voor een stuk van onze vaccinatiecampagne, van die derde dosis”, aldus Van Gucht. “Als we die nog versneld kunnen uitrollen en rond half januari bij meer dan 70% van de mensen een derde dosis kunnen zetten, dan kunnen de gevolgen daarvan sterk ingeperkt worden.”

"Een lockdown is geen echte goeie oplossing”

In België hebben we wel wat voorsprong op Nederland, maar bijvoorbeeld Engeland zit ook al ver in die derde dosis-campagne. “We doen het in het algemeen niet zo slecht. We zijn ook niet top”, zegt Van Gucht. “Als we snel boosten en we denken vooral ook ook die veilige feesten, dan denk ik dat we dit kunnen controleren. Als het nodig is, gaan we misschien toch nog naar strengere maatregelen moeten gaan. Een lockdown is voor mij een echte noodrem, maar geen echte goeie oplossing.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  booster  I  lockdown