-->

Onderzoek rond omikron stemt Geert Molenberghs hoopvol: “Dit is goed nieuws”

Onderzoek rond omikron stemt Geert Molenberghs hoopvol: “Dit is goed nieuws”
Vrijdag 24 December 2021 - 07:00   I   Foto: Photonews   I  

Omikron zorgt de voorbije weken voor heel wat ophef. Wetenschappers over de hele wereld proberen momenteel te achterhalen hoe ziekmakend omikron nu eigenlijk wel is.

In Londen kwamen ze tot een hoopgevende conclusie: met de nieuwe coronavariant heb je tot 20% minder kans om in het ziekenhuis terecht te komen voor korter dan 24 uur. Zelfs 40% minder als het gaat om opnames langer dan 24 uur.

“Dat is natuurlijk goed nieuws, hè. Beter dan wanneer het omgekeerde zou gelden en we dus een méér ziekmakende variant zouden hebben”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs op ‘VTM NIEUWS’. “Maar we weten ook dat het risico komt van de zeer snel oplopende besmettingen.”

“Alles wat we er dus af kunnen krijgen aan de kant van de ziekenhuisopnames, is natuurlijk beter”, merkt Molenberghs op. “Op dit ogenblik is dit natuurlijk een straaltje zonlicht, hè.”

Uit Zuid-Afrika was er al een eerder onderzoek waaruit bleek dat omikron milder is dan gedacht. Maar het was wachten op studies uit landen zoals Denemarken en Engeland. “Dat zijn twee Europese landen waarbij de vaccinatiegraad beter lijkt op die van ons en het dus makkelijker te verplaatsen is naar andere landen, met name ook naar ons land."

TAGS  I  Geert Molenberghs  I  omikron