Weerman David Dehenauw voorspelt: “Dit gaan we zeker nog tot na nieuwjaar zien”

Weerman David Dehenauw voorspelt: “Dit gaan we zeker nog tot na nieuwjaar zien”
Dinsdag 28 December 2021 - 21:00   I   Foto: VTM   I  

De komende dagen blijven we ver weg van het vriespunt. Integendeel zelfs, het zou zomaar eens de warmste oudjaar ooit kunnen worden.

"Het ziet er inderdaad naar uit dat er de komende week een aantal records gaan sneuvelen”, zegt David Dehenauw, weerman bij VTM en hoofd van het departement Voorspellingen bij het KMI, in De Morgen. “De huidige records voor de laatste week van december schommelen rond de 13 en 14 graden Celsius. De komende dagen mogen we echter temperaturen verwachten van 14 graden. Vrijdag zou het plaatselijk zelfs nog kunnen stijgen naar 15 graden.”

Dat deze hoge temperaturen ons ten deel vallen, heeft vooral te maken met de zachte temperaturen bij de Azoren. “Die warme lucht komt via een behoorlijk krachtige zuidwestenwind tot bij ons, maar door de kracht van de wind heeft hij geen tijd gekregen om af te koelen onderweg”, aldus David. “Het gaat overigens ook over vochtige oceaanlucht, wat vaak gepaard gaat met regen.” 

En we zijn er nog lang niet vanaf. ”Het zal toch nog blijven duren tot nadat we het nieuwe jaar zijn ingegaan", laat David weten. "De eerste paar dagen van 2022 blijven ook nog vrij zacht, rond de 12, 13 graden. Maar tegen de tweede helft van volgende week en het einde van de kerstvakantie gaan we weer naar een maximumtemperatuur van ongeveer 7 à 8 graden. Verder dan 14 dagen kijk ik niet vooruit.”

TAGS  I  David Dehenauw