Er komt een verbod op pelsdierkweek en dwangvoeding in Vlaanderen Royalty
Royalty

Er komt een verbod op pelsdierkweek en dwangvoeding in Vlaanderen

Er komt een verbod op pelsdierkweek en dwangvoeding in Vlaanderen

Er komt een einde aan de pelsdierkweek in Vlaanderen. De bestaande kwekerijen - waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden - moeten ten laatste in 2023 de deuren sluiten. Ook dwangvoeding, vooral gekend van de productie van foie gras, wordt verboden in België.

De Vlaamse regering had eerder dit jaar al ingestemd met een ontwerp van decreet waarmee Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) dat een einde maakt aan de pelsdierkweek en dwangvoeding van dieren in Vlaanderen. Vrijdag wordt het ontwerp definitief goedgekeurd en naar het parlement doorgestuurd. Uiterlijk op 1 december 2023 moeten alle zeventien de pelsdierkwekerijen en één foie-grasproducent gesloten zijn.

“Dieren doden enkel en alleen voor hun pels: dat is echt niet meer van deze tijd”, zegt Weyts. “Hetzelfde geldt voor dwangvoeding, waarbij dieren hun eten door de strot geramd krijgen.”

De Vlaamse regering voorziet een compensatievergoeding voor bestaande bedrijven. Hoe vroeger ze stoppen, des te hoger is de compensatie. Ondertussen moeten de kwekers zich ook aan een reeks voorwaarden houden. Zo mogen ze hun activiteiten de komende jaren niet meer uitbreiden of verplaatsen.

Historisch

“We moeten zuinig zijn met het woord historisch, maar dit is echt een enorme stap vooruit voor Vlaanderen”, zegt Weyts. “We nemen afscheid van een winstgevende industrie, omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan het dierenwelzijn. Vlaanderen speelt internationaal een voortrekkersrol.”

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws