-->

Eva Daeleman trekt kindervaccin in twijfel, viroloog Johan Neyts reageert

Eva Daeleman trekt kindervaccin in twijfel, viroloog Johan Neyts reageert
Dinsdag 18 Januari 2022 - 13:00   I   Foto: Instagram/Photonews   I  

Eva Daeleman is woedend over de coronavaccins die aan kinderen worden toegediend. Viroloog Johan Neyts ontkracht enkele beweringen uit haar statement.

Afgelopen week postte presentatrice Eva Daeleman een bericht op Instagram waarin ze neerpende hoe beangstigend ze de coronavaccins voor kinderen vindt en hoe ze de manier waarop deze worden toegediend zeer frappant vindt.

Gevaarlijk experiment

“Ik voel zo veel woede te zien hoe kinderen geprikt worden, en al zeker in een dierentuin”, begint het bericht van Daeleman. “Een plek waar niet alleen de dieren achter glas zitten, maar ook de morele waarden van de burgervaders en andere leiders. Er lijken geen grenzen te zijn aan het doorduwen van die agenda”, schrijft Daeleman.

Ook trekt Daeleman het nut van de kindervaccins in twijfel. “De noodzaak voor het prikken van kinderen is er niet, terwijl die prik voor kinderen op lange termijn wel ernstige en blijvende schade kan aanrichten in een kinderlijfje. Een gevaarlijk experiment met een vrolijk deuntje op de achtergrond. Waar zal dit eindigen?”

“Ik ben bezorgd. Mijn hart voelt zwaar.” Met deze woorden sluit Daeleman haar brief aan de regering en virologen af. Daeleman doelde met haar open brief op begrip, maar zorgde hiermee ongetwijfeld opnieuw voor heel wat bedenkingen bij ouders over het kindervaccin.

Duiding

Om meer te weten te komen over de vaccinatie en om de beweringen van Daeleman al dan niet te kunnen bevestigen, contacteerden we Viroloog Johan Neyts.

Begrijpt u de bezorgdheid van ouders omtrent coronavaccins voor kinderen?

“Kinderen zijn het dierbaarste bezit van mensen, en dus is het een normale reflex om bezorgd te zijn”, begint Neyts. “Maar de meeste mensen hebben doorgaans onvoldoende kennis van immunologie en virologie om te begrijpen hoe vaccins precies werken, dus je kan hen niet verwijten te twijfelen.

Wereldwijd, maar voornamelijk in de VS, zijn al miljoenen kinderen gevaccineerd met een kinderdosis van het Pfizer-vaccin. Vooraleer de vaccins worden goedgekeurd, worden studies door onafhankelijke experten van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), of in de VS de FDA (Food and Drug Administration) heel grondig bestudeerd.

Deze experten werken volledig los van de bedrijven. Hun erg belangrijke opdracht is enkel groen licht te geven voor goedkeuring voor geneesmiddelen en vaccins als de veiligheid er voldoende van is aangetoond.

Die experten, die helemaal in de schaduw werken, bekijken echt wel ieder cijfer en iedere punt en komma van de dossiers. Dat is hun taak. Ze zijn ook heel streng voor de bedrijven en vragen vaak bijkomende toelichting
en resultaten.

Eerst is de werkzaamheid en veiligheid van de vaccins uiteraard bestudeerd bij volwassenen. Pas als het werkzaam en veilig bleek bij volwassenen is men overgegaan naar studies bij de leeftijdscategorie van 12- tot 17-jarigen.

Wereldwijd zijn al 3,9 miljard mensen gevaccineerd, de helft van de wereldbevolking. Er is dus al heel veel ervaring met de vaccins en pas sinds recent kunnen nu ook de 5- tot 12- jarigen een prikje krijgen. De experten van het EMA of de FDA gaan bij goedkeuring echt niet zomaar over een nacht ijs en zijn nog des te voorzichtiger als het om kinderen gaat.”

Hoe werkt een vaccin precies?

“De vaccins trainen het afweersysteem zodat het klaarstaat om een ziekteverwekker uit te schakelen als het ons lichaam binnendringt. Er worden antistoffen opgebouwd, wat ik de eerste lijn van defensie noem. Zij staan als het ware klaar om de indringer meteen te neutraliseren.

Dan heb je de tweede lijn van defensie. Dat zijn de T-cellen. Als de vijand achter de eerste linies geraakt, zullen de T-cellen de ziekteverwekker te lijf gaan. Wat je doet met een vaccin is dus eigenlijk niet meer dan het immuunsysteem trainen, met een klein stukje van de vijand, maar daardoor kan het afweersysteem later wel de echte vijand, dus het echte virus herkennen en uitschakelen.

In het geval van corona gebeurt dat met het spike-eiwit op het oppervlak van het virus. Het immuunsysteem herkent dat spike.”

Zijn coronavaccins op langere termijn schadelijk?

“Het coronavaccin bestaat uit een klein stukje mRNA dat de code bezit om, als het wordt ingespoten in de spier, deze om te zetten in dat spike. Het immuunsysteem gaat dat spike herkennen en daarna immuniteit opbouwen.

De mRNA-vaccins zijn heel thermolabiel, ze vallen dus heel snel uiteen en daarom moeten ze bij –20 graden celsius (Moderna) of bij –80 graden celsius (Pfizer) gestockeerd en getransporteerd worden. Vlak voor de injectie worden ze ontdooid en vervolgens in het lichaam gespoten.

Het lichaam is 37 graden celsius warm, Pfizer –80 graden celsius. Dat is 117 graden hoger dan de bewaartemperatuur van dat vaccin. Logischerwijze is dat mRNA vaccin maar heel kort aanwezig in de spier, eigenlijk net voldoende lang om te zorgen dat het immuunsysteem wordt getraind en daarna is het al lang afgebroken.”

Is er geen enkel mogelijk effect?

“Vaccins veroorzaken geen problemen op lange termijn. Zowat iedereen die op deze planeet rondloopt heeft als kind één of meerdere vaccins gekregen; bijvoorbeeld tegen kinderverlamming, mazelen, bof en rodehond. Het gaat over miljarden mensen en er blijken geen schadelijke effecten te zijn.

Die vaccins hebben trouwens wel al heel veel leed voorkomen. Er is geen polio of kinderverlamming meer; er worden geen baby’tjes meer geboren met zware handicaps omdat de mama tijdens de zwangerschap werd besmet met rodehond.

De vaccins voorkomen bijvoorbeeld ook veel gevallen van de voor kinderen dodelijke hersenvliesontsteking. Ze voorkomen ook baarmoederhalskanker door het papillomavirus en leverkanker door het hepatitis B virus.

Vaccinatie is dus het activeren en trainen van het immuunsysteem die dan een geheugen opbouwt voor de herkenning en uitschakeling van de ziekteverwekker.

Vaccinatie tegen corona wordt ook bij kinderen zeer goed verdragen en is zeer veilig. In een heel klein aantal gevallen ziet men milde myocarditis. Dat is een milde ontsteking van de hartspier die uit zichzelf terug verdwijnt. Uit een Amerikaanse studie bleek het te gaan om 12 milde gevallen bij kinderen onder de 12 jaar op 9 miljoen toegediende dosissen.

Omgerekend zou dat voor België misschien één kind zijn. Anderzijds kunnen kinderen, net als volwassen, bij infectie met corona ook myocarditis ontwikkelen, en die kans is veel hoger dan het geval is bij vaccinatie."

Kan het vaccin het genetisch materiaal aantasten?

“Het antwoord is neen, dat kan het niet. Het zit namelijk zo dat ons genetisch materiaal, onze chromosomen dus, in de kern van onze cellen zitten. Ons lichaam zelf maakt continu allerlei mRNA’s aan in de kern, die gaan daarna van de kern naar het zogenaamde cytoplasma en worden daar omgezet in eiwitten. Daarna wordt dat mRNA snel afgebroken en klaar is Kees.

De flow is dus als volgt: chromosomen naar mRNA naar eiwitten. Niet omgekeerd. Het mRNA kan niet meer terug naar de kern en dus niet naar de chromosomen. En mocht dat al kunnen dan zou het nog niet lukken iets te veranderen aan de chromosomen want mRNA bestaat uit één keten en DNA uit een dubbele helix. De mRNA vaccins kunnen dus onmogelijk ons genetisch materiaal aantasten.

Ik denk dat die fabel één van de voornaamste redenen is waarom sommige mensen wakker liggen van het mRNA-vaccin. Maar dat hoeft dus niet."

Poll: Vind jij het een goed idee om kinderen te vaccineren tegen het coronavirus?TAGS  I  Johan Neyts  I  Eva Daeleman  I  coronavaccin  I  Moderna  I  Pfizer  I  polio  I  kinderverlamming  I  rodehond  I  hepatitis B  I  myocarditis