Dit zijn de meest memorabele momenten in het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima Royalty
Royalty

Dit zijn de meest memorabele momenten in het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima

Dit zijn de meest memorabele momenten in het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren vandaag twintig jaar huwelijk. Dit zijn hun meest memorabele momenten.

Op 2 februari 2002 stapte koning Willem-Alexander met zijn bruid Máxima in het huwelijksbootje. Op dat moment startte het sprookje voor beide, maar die start ging al meteen gepaard met een groot probleem: de mogelijke aanwezigheid van Máxima’s vader Jorge Zorreguieta.

Troonsafstand 

Een jaar voor het huwelijk liet toenmalig premier Kok weten dat Jorge niet aanwezig mocht zijn op het huwelijk van zijn dochter. Dit alles had te maken met Jorge’s verleden. Jorge maakte tussen 1976 en 1981 namelijk deel uit van de burgerregering tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. De grote vraag die toen rees: zal de regering het huwelijk goedkeuren?

Aangezien Willem-Alexander zó graag Máxima tot zijn bruid wilde maken, was hij zelfs bereid de troon op te geven. Uiteindelijk kon het koppel Jorge overtuigen om niet aanwezig te zijn op het huwelijk, en huwden de twee alsnog zoals gepland.

Een beetje dom 

Ook de verloving van Máxima en Willem-Alexander zorgde voor een memorabel moment waar de pers van smulde. Op 7 maart 2001 verwees Willem-Alexander tijdens een persmoment in New York naar een ingezonden brief in de Argentijnse krant ‘La Nación’. Hij meende dat de brief afkomstig was van een betrouwbare bron, maar tegelijkertijd beweerde hij niet te weten wie de brief had geschreven.

Dat moment werd door Máxima op de dag van de bekendmaking van hun verloving terug opgerakeld. “De verwijzing naar de brief was stom”, zei Willem-Alexander, waarop Máxima reageerde: “Je was een beetje dom.” Later bleek het niet om een spontaan moment te gaan, maar een ingestudeerd tekstje op advies van Wim Kuijken, die op dat moment de hoogste ambtenaar was op het ministerie van Algemene Zaken.

Garnalen naar de kloten

Tijdens een speech over duurzame energie in Mexico meende Willem-Alexander dat er dringend iets moest veranderen vanwege het milieu. Willem-Alexander had, om meer indruk te kunnen maken, een Mexicaans spreekwoord ingestudeerd, maar deze werd niet zoals verwacht uitgesproken.

‘Een slapende garnaal wordt meegenomen door het getij’, was de oorspronkelijke uitspraak. Maar het gebruik van het woord ‘chingada’, wat gangbaar is in Zuid-Amerika, zorgde voor heel wat verwarring en hilariteit aangezien ‘chingada’ in het Mexicaans ‘naar de kloten’ betekent.

Mantel met hakenkruizen 

Ook Máxima sloeg de bal al wel eens mis. Tijdens een bezoek aan Neurenberg, Duitsland, droeg de koningin een grijze mantel ontworpen door de Deense ontwerper Claes Iversen. Deze werd versierd met steentjes, maar ook met kruisjes. En die kruisjes deden de Duitse bevolking terugdenken aan hun donkere verleden. De Duitse media bestempelde de mantel meteen als ‘Hakenkreuz-mantel’.

EK 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn beide grote liefhebbers van sport. Zo waren de twee ook aanwezig op de tribunes van de Johan Cruijff ArenA voor de wedstrijd tussen Nederland en Oekraïne op het EK voetbal. Op het laatste moment van de match kwam Nederland voor te staan, wat voor heel wat enthousiasme zorgde bij de koning.

De koning begon, op zijn eigen ingetogen manier, te juichen en maakte zelfs een klein vreugdedansje. Op dat moment wierp Máxima een blik naar de koning, dat voor heel wat hilariteit zorgde op het internet. ‘Alexander, wat doe je?!’, leken haar ogen te zeggen.

Populair

Laatste nieuws