-->

Openhartige Dina Tersago doet boekje open over haar neurose: "Dát moest"

Openhartige Dina Tersago doet boekje open over haar neurose:
Donderdag 3 Februari 2022 - 09:00   I   Foto: Photonews   I  Bron: Het Nieuwsblad  I   door WD

Ook Bekende Vlamingen zijn maar gewone mensen. Met al hun gebreken. Dat blijkt steeds meer als ze open en eerlijk zijn over hun gevoelens en angsten.

Zoals Dina Tersago bijvoorbeeld. In het programma 'Therapie' op Canvas vertelt ze openhartig over haar faalangst en dan vooral dat ze als puber een enorme presatiedrang had. Waardoor in een zoektocht naar controle naar eigen zeggen tot diep in de nacht studeerde.

Dwangmatig gedrag

En door die faalangst ontwikkelde ze vervolgens ook dwangmatig gedrag. "Ik dacht: Als ik drie keer de schakelaar aan en uit zet, zal mijn examen morgen goed gaan", kon Het Nieuwsblad noteren. "Ik ging ook op een specifieke manier de trap op en af."

En er was ook die ene neurose die ze met zoveel andere mensen op de wereld deelt: nagelbijten. "Ik was een nagelbijter, omdat ik voelde dat ik zo stress kon kanaliseren. Dat korstje en die nagels móésten eraf." Herkenbaar voor velen, maar bij Dina ging het nog een stuk verder.

Professionele hulp

Nadat ze op een examen van wiskunde een black-out kreeg, zocht ze op haar zeventiende professionele hulp. "Mijn therapeut leerde me op mezelf in te praten. Het is belangrijk om je gedachten te kunnen sturen, en vanop een afstand naar de situatie te kijken."

Maar ondertussen heeft Dina zich erbij neergelegd dat ze voor eeuwig zal moeten blijven strijden. "De angst en onzekerheid is er nog. Vechten tegen de twijfel blijft een levenslange struggle waar je moet mee leren omgaan."

Poll: Denk je dat iedereen dwangmatig gedrag vertoont?TAGS  I  Therapie  I  Dina Tersago