-->

Mysterieuze ziekte verlamt kinderen, niemand kent oorzaak

Mysterieuze ziekte verlamt kinderen, niemand kent oorzaak
Dinsdag 11 December 2018 - 21:23   I   Foto: Pixabay   I   door Redactie

In de Verenigde Staten maakt men zich ernstig zorgen over een mysterieuze ziekte die kinderen verlamt. Patiënten kunnen niet langer hun lichaamsdelen bewegen en ongeveer de helft kon niet meer zelfstandig ademen en kwamen zo op de intensieve zorgen terecht. Niemand kent de oorzaak van de ziekte.

De kinderen krijgen eerst verkoudheid en koorts en na een week komen de andere symptonen er doorgaans bij. Bij veel kinderen zou het zelfs om een blijvende verlamming gaan.

Dit jaar is nog niemand overleden aan de aandoening, maar vorig jaar viel er wel één dode te betreuren. Mogelijk heeft de ziekte ook in het verleden al dodelijke slachtoffers gemaakt. De aandoening wordt 'acute flaccid myelitis’ (AFM), in het Nederlands vertaald als 'acute slappe verlamming door ruggenmergontsteking’. Ze valt het zenuwstelsel aan, vooral het ruggenmerg. Daardoor functioneren spieren en reflexen niet meer optimaal.

Niemand kent de oorzaak van de ziekte. "We vermoeden dat de ziekte veroorzaakt wordt door een virus: EV-D68”, citeert Het Laatste Nieuws dokter Ruth Lynfield, die deel uitmaakt van een team van 16 specialisten. “De golf in 2014 viel samen met heel wat besmettingen met EV-D68. Dat virus is momenteel onze belangrijkste hypothese.”

Minieme kans

Die denkpiste wordt echter ook onder vuur genomen omdat andere golven van AFM níét samenvielen met een opstoot van het EV-D68-virus. De opstoot van de ziekte is wel nog steeds erg zeldzaam. Volgens het, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – die zich bezighouden met het opsporen, behandelen en voorkomen van epidemieën en ziekten in de VS, is de kans dat iemand er mee te maken krijgt kleiner dan 1 op 1.000.000.