-->

De Block over ingreep: "Ik moet de zwakke mensen beschermen"

De Block over ingreep:
Dinsdag 11 December 2018 - 22:11   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Minister van Volksgezondheid, Asiel en Migratie Maggie De Block heeft haar diensten effectief gevraagd om het aantal asielaanvragen "stap voor stap" naar boven te drijven. Ze spreekt over een "acute situatie".

Haar voorganger Theo Francken liet het aantal asielaanvragen zakken tot dagelijks nog vijftig. "Dat ging om een mondelinge instructie van mijn voorganger”, zegt De Block. "Ik heb gevraagd aan mijn diensten, niet alleen DVZ maar ook bijvoorbeeld Fedasil, hoeveel mensen ze kunnen inschrijven en hoeveel plaats ze hebben”, zegt de minister daarover. “Ik heb mijn diensten gevraagd om dat stap voor stap naar boven op te drijven, maar eigenlijk waren het er gemiddeld al 80.” 

"Als mensen eerst maanden op straat moeten verblijven, in de kou, dat gaat niet en dat geeft ook aanleiding tot criminaliteit. De situatie was nu eenmaal erg acuut toen ik werd aangesteld. Dit gaat dus niet om een ander beleid, maar over zwakke mensen beschermen en je verantwoordelijkheid nemen”, zegt ze. “Er is een recht om asiel aan te vragen. Of je het krijgt, dat hangt van factoren af.”

TAGS  I  Maggie De Block  I  Theo Francken