Maandag 24 December 2018 - 20:26   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Bart De Wever: "Elio Di Rupo wil opnieuw premier worden"

Bart De Wever:

Bart De Wever herhaalt dat hij een centrum-rechtse regering wil vormen, net zoals dat nu het geval was. Voor Elio Di Rupo en de PS is er dus geen plaats. "Het is of PS en sp.a of N-VA", klinkt het bij de burgemeester van Antwerpen in een interview met Newsmonkey.

"U kent onze basisanalyse. Het verbaast mij altijd dat ik die zo vaak moet herhalen. We zouden graag centrumrechts besturen. Het communautaire is daartoe slechts een instrument, dat is geen doel op zichzelf. De Vlaamse democratie laten spelen, waardoor de kans op centrumrechts beleid groot is", aldus De Wever.

"Het is pas in de constellatie van de dubbeldemocratie België dat alles ongelofelijk ingewikkeld wordt. Dat hoeft zo niet te zijn. Je kan dat probleem bypassen door één van de twee democratieën buitenspel te zetten. Elio Di Rupo (PS) heeft dat met de Vlaamse democratie gedaan."

Charles Michel deed dat echter ook met de Franstaligen. "Een probleem, maar niet mijn probleem", gaat De Wever verder bij Newsmonkey. "Nu zitten we met een regering die nergens nog een meerderheid heeft. Het wordt stilaan voor iedereen wel problematisch. De enige manier om dat structureel op te lossen is dat confederalisme. De enige manier om dat te bypassen, is opnieuw wellicht de democratie buitenspel zetten. Ja, make your choice and love your choice. Het zal de kiezer zijn die daar toch iets in de pap te brokken heeft."

"Ik zou natuurlijk het liefst confederalisme hebben, dan ben ik er ineens voor altijd van af. Dat is nogal wiedes. Maar dat vergt in dit land een tweederdemeerderheid, meerderheid in elke taalgroep. Die ligt niet voor de hand. Maar ik kan mij nu toch echt niet inbeelden dat die manifeste onbestuurbaarheid in die middelpuntvliedendheid van die twee democratieën, dat die nooit geesten zal doen rijpen. Daar zou mijn verstand te klein voor zijn."

Dus legt De Wever geduld aan de dag. “Ik ben heel geduldig, ik zie … Het belangrijkste politieke feit van eind dit jaar, in die week van al die troubles, vond ik persoonlijk dat ik Elio (Di Rupo, red.) terug op de Vlaamse televisie zag", verwijst De Wever naar het feit dat hij Nederlands sprak. "Die man deed een poging om een taal te spreken die verwantschap vertoont met het Nederlands. Dus dat zegt mij ongeveer alles over wat de état d’âme van deze man is. Hij wil premier worden."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Bart De Wever  I  Elio Di Rupo