Kleine aardbevingen in de Kempen zorgen voor ongerustheid Royalty
Royalty

Kleine aardbevingen in de Kempen zorgen voor ongerustheid

Kleine aardbevingen in de Kempen zorgen voor ongerustheid

Op 18 december hebben in Dessel in de Antwerpse Kempen twee kleine aardbevingen plaatsgevonden. Professor Geodynamiek Manuel Sintubin (KU Leuven) is daarover verontrust. De bevingen hadden een kracht van 0,9 en 1,2 op Schaal van Richter. Ze deden zich binnen de twee uur tijd voor op ongeveer 5 kilometer diep.

Sintubin is van mening dat de bevingen in verband kunnen worden gebracht met het oppompen en opnieuw injecteren van water uit de ondergrond voor de geothermiecentrale die daar door het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) wordt opgestart. De professor ziet de bevingen dan ook als een waarschuwingssignaal om voorzichtig te zijn, zo zegt hij aan De Standaard. Op vijf kilometer afstand van de bevingen liggen immers de kernreactoren van het studiecentrum voor kernenergie (SKC).

Bij het VITO zijn ze ook op de hoogte van de kleine bevingen en linken ze het ook aan het waterwinningsproces bij de opstart van de geothermiecentrale. Volgens het instituut is er echter geen reden tot ongerustheid. "Zulke bevingen onder 1,5 op de schaal van Richter stellen niks voor en veroorzaken geen schade", klinkt het.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws