Woensdag 8 Mei 2019 - 18:50   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Laatste Nieuws  I   door Redactie

Antwerps gerecht: "Daarom sleepte de verkrachtingszaak van Steve Bakelmans zo lang aan"

Antwerps gerecht:

Het hof van beroep in Antwerpen heeft voor het eerst gereageerd op de zaak-Julie Van Espen. De verkrachtingszaak van moordverdachte Steve Bakelmans sleept al twee jaar aan. Eerste voorzitter Rob Hobin zegt dat dat in de eerste plaats te maken heeft met onderbezetting.

Bakelmans liep op 30 juni 2017 een veroordeling tot vier jaar op voor de verkrachting van zijn ex-vriendin, maar de Antwerpse rechter in eerste aanleg ging niet in op de vraag naar zijn onmiddellijke aanhouding. Bakelmans tekende beroep aan, maar twee jaar later was de zaak nog steeds niet opgestart.

"Op 9 mei 2018 werd de zaak om organisatorische redenen uitgesteld naar 28 november 2018. Op 3 juli 2018 werd echter beslist om de werking van kamer C2 tijdelijk op te schorten door een dramatisch tekort aan raadsheren. Tussen 1 september 2018 en 1 maart 2019 gingen er namelijk zes magistraten met pensioen, onder wie vier strafrechters. Er waren dus simpelweg niet genoeg bevoegde magistraten om alle strafkamers te bemannen”, aldus Hobin.

Een zestigtal dossiers, waaronder die van Steve Bakelmans, werden uitgesteld. Alle partijen kregen een brief dat ze zich niet meer hoefden te melden op de afgesproken datum en dat ze opnieuw gedagvaard zouden worden. Bakelmans werd gedagvaard voor de zitting van 5 juni.

Hobin hekelt dat de pers niet meer aandacht schenkt aan de onderbezetting. “Er moeten meer middelen in Justitie geïnvesteerd worden”, benadrukt hij. “Het is eigenlijk een beetje een collectief falen van ons allemaal.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Rob Hobin  I  Steve Bakelmans  I  Julie Van Espen  I  n365