Maandag 13 Mei 2019 - 19:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Laatste Nieuws/Radio 1  I   door Redactie

Meyrem Almaci en Bart De Wever vliegen elkaar in de haren: "Ik ben het meer dan beu"

Meyrem Almaci en Bart De Wever vliegen elkaar in de haren:

Meyrem Almaci haalt opnieuw zwaar uit naar Bart De Wever (N-VA). "Ik ben de lastercampagne meer dan beu", zegt de voorzitster van Groen. De twee gingen op Kies19 met debat in elkaar op Radio 1.

Over klimaat en energie verschillen N-VA en Groen grondig van mening. De Wever ziet het wel goed komen. “We zullen een tandje moeten bijsteken, maar de meest realistische optie daarvoor is het openhouden van de kerncentrales. Het Planbureau erkent dat wij de uitstoot daardoor met 44 procent verminderen", zegt hij.

De N-VA-voorzitter noemt kernernergie “de grootste ‘clean energy source’ die de mens ooit heeft uitgevonden”. De Wever wil daarnaast het Vlaamse klimaatplan strak uitvoeren en ook zwaar inzetten op innovatie in de chemische sector en de industrie.

Almaci spreekt dat tegen. “Wouter De Geest (van VOKA, red.) heeft afgelopen weekend gezegd dat het groene programma wat innovatie betreft het meest progressieve is. Onze plannen zijn allebei haalbaar, maar het verschil is dat de N-VA een cadeau van ettelijke miljoenen geeft aan Engie Electrabel. Bij ons gaan vele kleine producenten er mee op vooruit, en worden hier dus jobs gecreëerd."

Rekeningrijden

Over rekeningrijden verschillen beide partijvoorzitters ook grondig van mening. De Wever legt dat niet meer op tafel. “Het blijft op zichzelf een interessant concept op buitenlanders te laten betalen voor onze wegen”, vindt De Wever, “maar heel dat voorstel is omgekeerd tot een belastingvoorstel van 20 miljard euro bij Groen. Dan spelen wij niet meer mee, dan hoeft het niet meer.”

“Ik ben die lastercampagnes echt beu", reageert Almaci. "Hij verkoop pure quatsch. Er blijft niets anders over dan leugens. Wij voorzien heel duidelijk een verschuiving richting de middenklasse en de mensen die het moeilijk hebben. Wij blijven achter rekeningrijden staan omdat elke mobiliteitsexpert u zal zeggen dat we naar een modal shift moeten gaan. Wat u hebt nagelaten is voorzien in alternatieven: u hebt bespaard op het openbaar vervoer en ervoor gezorgd dat mensen als beesten moeten rechtstaan in de trein."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Meyrem Almaci  I  Bart De Wever  I  n365