-->

Jongen (15) plande aanslag op gasleiding op drukbezochte plaats in België

Jongen (15) plande aanslag op gasleiding op drukbezochte plaats in België
Zaterdag 29 December 2018 - 08:13   I   Foto: Foto ter illustratie   I   door Fabian Morren

Een vijftienjarige jongen uit Verviers probeerde soldaten te ronselen om een aanslag te plegen in ons land in naam van IS. Dat blijkt uit het onderzoek naar de Brusselaar Nader H. (30), die eerder deze maand werd veroordeeld tot een celstraf van negen jaar.

Nader H. is de zoon van een Egyptische vader en een Belgisch-Marokkaanse moeder. Hij werd in september 2016 ontmaskerd toen er uit Telegram-gesprekken bleek dat hij terroristische plannen had. Hij wou op een druk bezochte plaats de gasleiding laten ontploffen. Hij besprak zijn plannen met iemand die zich uitgaf als “soldaat van het geloof”.

Het bleek om een geradicaliseerde jongen van 15 te gaan uit Verviers. Hij was op zoek naar “iemand die bereid was in België toe te slaan”. De 15-jarige moedigde Nader H. aan en gedroeg zich als een mentor. Hij eiste dat Nader H. trouw zou zweren aan IS en droeg hem op om zoveel mogelijk schade aan te richten. De jongen riep ook op om samen met zijn neef te werken zodat ze meer spankracht hadden. Met enkele kilo's springstof wilden ze een gasleiding opblazen.

De aanslag kon vermeden worden door zowel de jongen als Nader H. op te pakken. Welke straf het Luikse parket opgelegd heeft aan de 15-jarige jongen, wilde men niet kwijt. Nader H. werd eerder deze maand door het Hof van Beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Twee jaar meer dan hij in maart in eerste aanleg kreeg.

Minderjarigen

Het is niet nieuw dat IS bij minderjarigen nieuwe aanhangers probeert te ronselen. “Het aantal minderjarigen dat IS voor zich probeert te winnen om aanslagen op eigen bodem te plegen, neemt alarmerend snel toe”, bevestigde het federaal parket aan het Nieuwsblad. 

TAGS  I  IS  I  Verviers