Zondag 19 Mei 2019 - 18:00   I   Bron: Het Laatste Nieuws  I   door Fabian Morren

Psychologe doet harde uitspraken over Steve Bakelmans: "Dan had niemand van haar gehoord"

Psychologe doet harde uitspraken over Steve Bakelmans:

Gisteren is Julie Van Espen (23) begraven. De jonge studente werd vermoord door de bij het gerecht bekende verkrachter Steve Bakelmans. Een psychologe doet harde uitspraken over Steve Bakelmans.

"Onderzoek bewijst: een verkrachter die maar één keer toeslaat, is een zeldzaamheid", aldus Danièle Zucker aan Het Laatste Nieuws. "Misschien moeten we aanvaarden dat er mensen zijn die we niet kunnen helpen en waarvoor we geen andere oplossing hebben dan ze op te sluiten. Dat is afschuwelijk - ik weet het. Maar de maatschappij moet worden beschermd."

Vorige week kwamen er 15.000 mensen op straat tegen seksueel geweld. En dat is een mooie zaak, maar toch bekijkt de psychologe het ook langs een andere kant. "Dat is omdat Julie Van Espen werd vermoord door een verkrachter die bekend was bij het gerecht. Stel dat hij Julie niet had gedood, maar ‘enkel’ had verkracht, dan had niemand ooit van haar gehoord. Verkrachtingen worden nu eenmaal geminimaliseerd. Door politie, door gerecht én eigenlijk ook door Jan Modaal." En dat is uiteraard sterk te betreuren. 

1 verkrachter op 100 effectief in gevangenis

De psychologe focust zich op het profiel van de daders, om zo meer te weten te komen over verkrachters. Maar ook daarbij vond ze zeer teleurstellende feiten van het gerecht. "Ik focuste me op het gerechtelijke parcours van die dossiers. De resultaten waren intriest. In de helft van die 100 dossiers was de dader onbekend. Van de 50 dossiers met een geïdentificeerde dader belandden er slechts vier in de rechtbank! Drie van hen kregen straffen met uitstel én amper één een effectieve gevangenisstraf. Eén op de honderd! De rest werd geseponeerd." 

Wat is jouw mening?

TAGS  I  psychologe  I  julie van espen  I  steve bakelmans  I  n365