Vlaamse acteur krijgt te maken met racisme: "Ik ben toch gene slechte?" Buitenland
Buitenland

Vlaamse acteur krijgt te maken met racisme: "Ik ben toch gene slechte?"

Vlaamse acteur krijgt te maken met racisme: "Ik ben toch gene slechte?"

Yemi Oduwale (32) speelt Dries in 'Thuis' en Elias in 'Dertigers'. Intussen is hij een bekende Vlaamse acteur, maar toch krijgt hij vaak te maken met racisme.

"Als ik een woning zoek, krijg ik aan de telefoon geen afspraak als ik mijn echte naam opgeef. Maar als ik zeg dat ik Jimmy Dewaele heet, mag ik wél langskomen", aldus Yemi in Humo.

"Het is toch jammer dat ik dergelijke trucs nodig heb om evenveel kansen te krijgen als iemand met een Vlaamse naam. Omdat ik dat soort latente discriminatie al sinds mijn kinderjaren meemaak, ben ik er resistent tegen worden. In 60 à 70 procent van de gevallen merk, voel of zie ik het niet eens meer. Ik heb ook al van jongs af geleerd om extra mijn best te doen. Onbewust wil ik de mensen non-stop tonen dat ik ‘toch eigenlijk gene slechte’ ben."

De verkiezingsuitslag was voor hem dan ook geen al te grote verrassing, al betreurt hij het wel. "Na de verkiezingen dacht ik vooral: oké, nu moet ik nóg meer mijn best doen. Vooral als je ziet hoeveel jongeren voor extreemrechts hebben gestemd, denk ik: er staat ons nog iets te wachten vóór we in die harmonieuze samenleving wonen.”

"De meeste Vlamingen denken onbewust: zo erg zal die discriminatie niet zijn. Wellicht vooral omdat ze er zelden mee in aanraking komen, omdat het een ver-van-hun-bedshow is. Logisch: als wij onze verhalen niet delen, kúnnen ze het ook niet weten."

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws