Maandag 17 Juni 2019 - 09:35   I   Bron: Het Laatste Nieuws  I   door Redactie

België haalt kinderen van IS-moeders terug naar België: "We kunnen er evenwichtige volwassenen van maken"

Volgens Heidi De Pauw van Child Focus is het een goede zaak dat de Belgische kinderen weggehaald werden uit de vluchtelingenkampen in Syrië.

België haalt kinderen van IS-moeders terug naar België:

"Hier in België heb ik de kinderen al een paar keer gezien", vertelt de directeur van Child Focus. "Alle omstandigheden in acht genomen, gaat het goed met hen. Ze zijn blij dat ze hier zijn. Ze kijken naar tekenfilmpjes van 'Spider-Man' en aten al een keertje chips en frieten. Dan kunnen alle kinderen lachen. Maar ze zijn natuurlijk zwaar getekend door wat ze hebben meegemaakt. Er zijn er die in vergelijking met oktober vorig jaar - toen we het kamp al bezochten - oorlogswonden hebben opgelopen: een kogel in de arm, littekens van scherven door bommen. Dat soort gruwelijkheden."

De kinderen hielden er wel trauma's aan over. "Er zijn kinderen die hun ouders voor hun ogen zagen sterven. Ze zijn allemaal nog in overlevingsmodus: het rouwen moet nog beginnen. Het zal veel tijd en therapie vergen om hen mentaal weer op de been te brengen. Maar de ervaring leert ons dat we ook van deze kinderen nog evenwichtige volwassenen kunnen maken", stelt De Pauw.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Heidi De Pauw  I  n365  I  showbizz