Donderdag 20 Juni 2019 - 14:00   I   Foto: VRT  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Frank Deboosere maakt zich ernstig zorgen over extreem weer volgende week: "Ik hoop dat ik dit niet moet aankondigen"

Frank Deboosere maakt zich ernstig zorgen over extreem weer volgende week:

Er is een hittegolf op komst. Her en der wordt er al gesproken over temperaturen tot 39 graden in de Kempen. Dat het warm wordt, staat in ieder geval vast.

“Er is een aanvoer van zeer warme lucht uit Noord-Afrika én het is eind juni. De zon staat nu op haar hoogste punt en de dagen zijn op hun langst. Meer dan zestien uur licht en dus ook zon per dag. Kortom: veel tijd om op te warmen, weinig om af te koelen", vertelt weerman Frank Deboosere aan Het Nieuwsblad.

"Wie zit op zulke hoge temperaturen te wachten? Niemand, denk ik. Het wordt volgende week vooral belangrijk om oudere mensen in de gaten te houden. Alles boven de dertig graden leidt bij die bevolkingsgroep al tot oversterfte. Zorg dat die mensen genoeg afkoeling hebben en voldoende drinken. Dat wordt volgende week veel belangrijker dan of we nu 35, 36 of 37 graden halen. Vooral omdat het ook ’s nachts zeer warm wordt. Reken maar op nachten van 20 graden en meer. Alles boven de 18 graden is onaangenaam. Ook dat is het nadeel van de korte nachten, er is maar weinig tijd om wat af te koelen.”

Sommige weermaateurs spreken zelfs al van 40 graden. “Eerlijk, ik hoop dat ik dat cijfer nooit moet aankondigen in een weerbericht”, zegt Deboosere. “Al vrees ik dat mijn jongere collega’s het wel nog zullen meemaken.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Frank Deboosere  I  n365  I  showbizz