Vrijdag 21 Juni 2019 - 10:00   I   Foto: VTM  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Wordt het echt 39 graden? Weerman David Dehenauw heeft belangrijk nieuws

Er komt een hittegolf op ons af. Volgens een Amerikaans weermodel zou het zelfs 39 graden worden in de Kempen.

Wordt het echt 39 graden? Weerman David Dehenauw heeft belangrijk nieuws

Volgens Dehenauw is dat intussen al bijgestuurd. Het Amerikaanse model zwakte zelf af naar 34 graden, maar het Europese weermodel liet de temperaturen op zijn beurt dan weer stijgen.

“Dit gaat over voorspellingen op middellange termijn”, zegt weerman David Dehenauw in Het Nieuwsblad. “Daar zit altijd een foutenmarge op. Bij een voorspelling van twee dagen ver kan de temperatuur gemiddeld 1 à 2 graden afwijken. Als je nu 35 graden voorspelt, kan het uiteindelijk ook 33 of 37 worden. Ga je naar een termijn van vijf à zeven dagen, zoals dat nu het geval is, dan heb je een foutenmarge van 3 graden. Kijken we nog verder vooruit, dan is er zelfs een marge van 5 graden.”

"Soms krijgt het Amerikaanse model gelijk en moet het Europese agentschap bijsturen. Om maar te zeggen dat geen enkel computermodel foutloos is. Aan ons bij het KMI om af te wegen wat de meest realistische voorspelling is. Doorgaans zijn we wel geneigd om het Europese model te volgen, wat we nu dus ook doen met de voorspellingen voor volgende week. Voor woensdag verwachten we nu dat het 34 graden wordt in het centrum en tot 36 graden in de Kempen.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  David Dehenauw  I  n365  I  showbizz