-->

Geweld tegen homokoppel wordt erg licht bestraft: "Geen homohaat"

Geweld tegen homokoppel wordt erg licht bestraft:
Woensdag 12 December 2018 - 14:09   I   Foto: Facebook   I   door Redactie

De rechtbank van Gent heeft geoordeeld dat het extreme geweld tegen twee homokoppels in Gent niet het resultaat is van homohaat. Het ging om een geval van extreme agressie tegen de beklaagden. "Het maakt de zware beledigingen niet minder kwetsend, maar de conflicten zouden ook geëscaleerd zijn als de slachtoffers geen andere geaardheid hadden”, sprak de rechter volgens Het Laatste Nieuws.

Het Gentse koppel viseerde twee twee homokoppels uit hun appartementsgebouw. Mauro Padovani (47) en zijn man Thomas (60) werden geduwd en geslagen met een stuurslot. Het was het resultaat van anderhalf jaar treiteren door hun buren, beweerden ze. "Wat ze allemaal zeiden? ‘Ik ga je dochter laten verkrachten, vuile travestiet’, ‘Manwijf, ik ga uw leven een nachtmerrie maken, ik ga u in elkaar laten slaan door vrienden, echte gaybashers’, of ‘Ik ga je maag eruit snijden’.”

Van homohaat is er volgens de rechtbank echter geen sprake. "De opmerkingen waren kwetsend en totaal ongepast”, klonk het vonnis. “Maar het is niet doorslaggevend dat de daden gemotiveerd zijn door haat of vijandigheid tegenover personen met een andere seksuele geaardheid.” Zo gebruikten de beklaagden het woord 'homo' vaak als belediging, ook tegen elkaar.

"In het verleden, toen de beklaagden al op de hoogte waren van de geaardheid van de slachtoffers, kwamen ze nog goed overeen”, aldus de rechter. “De problemen zijn om andere redenen ontstaan. De agressieve aard van de beklaagden ligt aan de oorzaak. De conflicten zouden ook geëscaleerd zijn als de slachtoffers geen andere geaardheid hadden.”

Milde straf

Voor het extreme geweld kreeg de vrouw, die zelf geen slagen heeft uitgedeeld, een gevangenisstraf van 12 maanden met uitstel onder strenge voorwaarden opgelegd. Ze moet psychologische begeleiding zoeken en mag geen contact hebben met de slachtoffers. De man moet een werkstraf van honderd uur uitvoeren. Er zullen ook schadevergoedingen moeten betaald worden aan de slachtoffers.

TAGS  I  Mauro Padovani