Maandag 24 Juni 2019 - 09:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Laatste Nieuws  I   door Redactie

"Mensen zonder papieren en vluchtelingen moeten we hier aan een job helpen"

Actiris wil mensen die geen papieren hebben aan werk helpen. Het Brusselse werkgelegenheidsagentschap wil zo de 20.700 openstaande vacatures - vooral in knelpuntberoepen - invullen. Het plan stuit echter op zeer grote weerstand.

Mensen zonder papieren die niet kunnen rekenen op asiel, vluchtelingen wiens aanvraag is ingetrokken maar toch in het land blijven of buitenlandse arbeiders die werkloos zijn geworden, moeten ingeschreven worden voor een jobopleiding en aan werk geholpen worden. Op die manier wil Actiris het overschot aan vacatures in het Brussels gewest oplossen.

Het plan stuit op groot verzet.  “We hoorden al een tijdlang hardnekkige geruchten uit Marokko dat er in België een collectieve regularisatie zat aan te komen. Nu weten we dus van waar die komen: de Brusselse politiek wil afgewezen asielzoekers via een opstapje aan papieren helpen”, zegt voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in Het Laatste Nieuws.

“Want dat is wat er zal gebeuren: via een beroepsopleiding of een arbeidscontract kunnen mensen zonder papieren toch een verblijfsvergunning krijgen. Terwijl dat net is wat we niet meer wilden."

Ook huidig asielminister Maggie De Block (Open Vld) gaat niet akkoord. "Dit komt de facto neer op een collectieve regularisatie en dan zeg ik ‘not on my watch’. Ik heb de Franstalige partijen daar nog nooit over horen praten. Het is dus op zijn zachtst gezegd een vreemde en vooral onfatsoenlijke manier van werken. Dit kan niet.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Brussel  I  n365  I  Theo Francken  I  Maggie De Block