-->

Middel uitgevonden dat paarden met artrose geneest

Middel uitgevonden dat paarden met artrose geneest
Woensdag 12 December 2018 - 16:08   I   Foto: Pixabay   I   door Redactie

Volgend jaar zullen weer vijf à tienduizend manke paarden pijnloos kunnen draven dankzij stamceltherapie ontwikkeld in Gent. Het is het eerste stamcelproduct ooit tegen artrose bij paarden. Het Gentse bedrijf GST heeft ook een distributiedeal te pakken om het middel over heel Europa te verspreiden

"Dit is de grote sprong voorwaarts waar ik in mijn stoutste dromen niet op had durven te hopen”, vertelt de 32-jarige Jan Spaas in Het Nieuwsblad. Zes jaar geleden richtte de man biotechbedrijf Global Stem Cell Technology (GST) op. Hij deed dat samen met zijn echtgenote Sarah Broeckx, ook veearts van opleiding.

“Ik heb altijd paarden gehad en behaalde als junior ooit brons op het Europees Kam­pioenschap jumping. Toen al merkte ik dat paarden snel last krijgen van artrose. Ze zien af. Vandaar mijn keuze om veearts te worden: ik wou en zou paarden genezen", vertelt hij.

Dat lukte hem met stamceltherapie. “Uit bloed van gezonde paarden halen we stamcellen die we in ons laboratorium bewerken, zodat de getroffen paarden opnieuw kraakbeen aanmaken. Het medicijn bestrijdt niet enkel symptomen, maar herstelt artroseletsels."

Het medicijn is al op 200 paarden getest en in 80 procent van de gevallen kan het paard opnieuw bereden worden. Het werd ook al getest op topsportpaarden. Een behandeling kan tot 2.000 euro kosten. “In Europa hebben 1,4 miljoen paarden last van artrose, waarvan zo'n 70.000 in België”, zegt Spaas.

TAGS  I  Jan Spaas