Zondag 7 Juli 2019 - 22:30   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Kristof Calvo: "Vlaams Belang wakkert dat net aan, wij moeten het omgekeerde doen"

Groen slaagde er niet in om een grote verkiezingsoverwinning te behalen. Het was Vlaams Belang dat de grote winnaar was. Groen-kopstuk Kristof Calvo zoekt naar verklaringen.

Kristof Calvo:

De opgang van extreemrechts is volgens Calvo niet te herleiden tot enkel het migratievraagstuk. “Dat is veeleer gevolg dan oorzaak. Ik kijk in de eerste plaats naar de groeiende ongelijkheid en onzekerheid in de samenleving. Als mensen onzeker zijn over hun loon en pensioen, dan gaan ze nieuwkomers zien als concurrenten. Nationalisten en populisten wakkeren die concurrentie aan. Progressieven moeten het omgekeerde doen", zegt Calvo in De Zondag.

"Wij hebben kritisch, maar ook constructief oppositie gevoerd. Dat laatste is onvoldoende opgevallen. We leken plots een klimaatpartij geworden. Een one-issuepartij. Nochtans zijn we dat niet. Maar we kwamen wel zo over. We waren te eenzijdig gefocust op het klimaat en te weinig zichtbaar op het sociale. Maar een groene partij moet óók in de strijd tegen ongelijkheid het voortouw nemen. Wij kwamen echter niet op die manier naar buiten.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Kristof Calvo  I  Groen  I  n365