Donderdag 10 Januari 2019 - 10:34   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

"Theo Francken staat voor een dilemma na de komst van Dries Van Langenhove"

Theo Francken komt tegenover Dries Van Langenhove te staan in Vlaams-Brabant tijdens de verkiezingen. Van Langenhove is lijsttrekker voor Vlaams Belang en Francken wordt dat in principe voor de N-VA. Volgens politicoloog Dave Sinardet zorgt dit voor een dilemma bij Francken.

“De komst van Van Langenhove stelt Francken alvast voor een dilemma”, bevestigt politicoloog Dave Sinardet (VUB). “Als hij de strijd met Van Langenhove aangaat, zal hij zijn harde imago op het migratievlak nog moeten aanscherpen. Maar dan laat hij het centrum weer open voor Open VLD en CD&V. Doet hij dat niet, dan komt hij te gematigd over. Duidelijker kun je de spreidstand waar N-VA over het hele land mee geconfronteerd wordt eigenlijk niet maken.”

De spreidstand van N-VA maakt de partij kwetsbaar op rechts. Daar profiteert Vlaams Belang van. Na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober was duidelijk merkbaar dat Francken als staatssecretaris van Asiel en Migratie plots een rechtsere koers begon te varen. “En hoewel Francken nu een deel van zijn maagdelijkheid heeft herwonnen na het vertrek van zijn partij uit de regering, kan hij nog altijd afgerekend worden op dat migratiebeleid”, legt Sinardet uit.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Theo Francken  I  Dries Van Langenhove  I  Dave Sinardet  I  n365