Vrijdag 2 Augustus 2019 - 14:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: De Morgen  I   door Redactie

Tom Van Grieken zwaar in opspraak: "Ik zou dit nu niet meer herhalen"

Tom Van Grieken zwaar in opspraak:

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bracht in 2005 hulde aan de pas overleden Bert Eriksson. Dat is wellicht de beruchtste neonazi van Vlaanderen. Daar komt De Morgen nu mee op de proppen.

Deze tekst, ondertekend door Tom Van Grieken, verscheen in oktober 2005 op de website van de NJSV, het Nationalistisch JongStudentenVerbond, een extreemrechtse studentenclub. "Gezien het heen gaan (sic) van Bert Eriksson op maandag 3 oktober 2005 zal de NJSV-webstek als eerbetoon aan deze grote VMO-leider gedurende enkele dagen in rouwkleuren gehuld zijn. Op deze manier wensen wij onze respect te tonen aan deze grootse man en oprecht medeleven te betuigen aan zijn familie en vrienden."

In een zeldzaam interview met Het Laatste Nieuws toonde Eriksson zich nog een fervent aanhanger van Adolf Hitler. "Het ging om een pop-up op de website van de NJSV. Ik zie de politieke relevantie hier anno 2019 niet van in", reageert Van Grieken. 

"Dit is intussen meer dan veertien jaar geleden. Ik was toen een negentienjarige student die in rechtse kringen vertoefde. Iemand zonder politiek mandaat. Ik ga me er niet voor verontschuldigen. Maar ik zou het ook niet herhalen. Eriksson had een verdienste, maar hij was niet zonder fout. Om het zacht uit te drukken."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Tom Van Grieken  I  Vlaams Belang  I  n365