Vlaams Belang wellicht niet in regering, Van Grieken: "Er is toch één ding waar ik De Wever dankbaar voor ben" Politiek
Politiek

Vlaams Belang wellicht niet in regering, Van Grieken: "Er is toch één ding waar ik De Wever dankbaar voor ben"

Vlaams Belang wellicht niet in regering, Van Grieken: "Er is toch één ding waar ik De Wever dankbaar voor ben"

Het ziet ernaar uit dat Vlaams Belang niet tot de Vlaamse coalitie zal behoren. Tom Van Grieken betreurt dat ten zeerste. Hij geloofde er echt in.

“Natuurlijk. Ik geloof nog altijd dat het kan. De voorbije twee maanden hebben me geleerd dat er twee werelden zijn: die van de Wetstraat en die van de Dorpsstraat. In de bubbel van de Wetstraat zegt iedereen al weken dat we gedumpt worden, terwijl ik op straat vooral andere reacties hoor. Tom, ge moet meedoen. Duidelijker wordt het signaal niet", zegt Van Grieken in Het Nieuwsblad.

Van Grieken vindt dat men de uitslag van de verkiezingen gewoonweg niet kan negeren. “Ik kan niet in het hoofd van De Wever kijken, maar ik heb nooit de indruk gehad dat hij niet oprecht was. Al snap ik nog altijd niet waarom hij overstag gaat voor een partijtje van dertien procent. De regering moet toch een weerspiegeling zijn van het verkiezingsresultaat?”

"Als de uitslag er niet toe doet, moet je geen verkiezingen meer organiseren. Stop dan ook met ons te bestempelen als ondemocratisch. Leg het ook maar eens uit: Vlaams Belang wint de verkiezingen, samen met N-VA hebben ze bijna een meerderheid, maar toch is er geen verliezer die water bij de wijn wil doen", zegt Van Grieken.

"Als er iets is waar ik De Wever dankbaar voor ben, dan is het dat hij door de gesprekken heeft getoond dat de kloof tussen de Wetstraat en de Dorpsstraat nog nooit zo groot is geweest", geeft Van Grieken nog aan. "Het cordon sanitaire bestaat nog in een straal van 100 meter rond het parlement, maar niet meer in de geesten van veel mensen. Maar laat ons zijn verdienste ook niet overschatten. Het is de kiezer die van ons een gewone partij heeft gemaakt.”

Populair

Laatste nieuws