De Wever legt eisen op tafel: "Het is tijd voor confederalisme" Politiek
Politiek

De Wever legt eisen op tafel: "Het is tijd voor confederalisme"

De Wever legt eisen op tafel: "Het is tijd voor confederalisme"

Bart De Wever vertelde op de nieuwjaarsspeech van N-VA dat hij goed wil besturen. Daarvoor is er volgens de voorzitter van de Nieuwe Vlaamse Alliantie maar één weg: het confederalisme.

Een goed, democratisch en stabiel bestuur structureel verankeren, dat is de ambitie van N-VA volgens Bart De Wever in het verkiezingsjaar. "Het is tijd, tijd voor de omslag naar het confederalisme!", klinkt het.

Om een beleid goed vorm te geven, is het confederalisme nodig. Dat zegt De Wever. Bij het confederalisme gaan alle bevoegdheden naar de deelstaten, tenzij anders afgesproken. "Vlamingen én Franstaligen hebben recht op een eigen bestuur, gestoeld op een meerderheid in hun eigen democratie", zei De Wever. "Laat ons daarvoor gaan."

Michel

De Wever was ook niet mals voor premier Charles Michel tijdens zijn nieuwjaarsspeech. "Toen Jan Peumans terecht zei dat zijn Catalaanse collega-parlementsvoorzitter, Carmen Forcadell, niet in de cel thuis hoort, pakte Spanje als represaille de diplomatieke status af van een FIT-vertegenwoordiger. Maar voor onze premier was dit geen diplomatiek incident, alleen een Vlaams personeelsprobleem", aldus de Wever.

"Welnu, als zo’n aanval van een EU- land op de vrije meningsuiting van een parlementslid hier geen incident waard is, en als het lot van politieke gevangen u feitelijk niets kan schelen, bespaar ons dan alstublieft pompeuze verklaringen over de goede kant van de geschiedenis! Meet u geen morele superioriteit aan alstublieft, het siert u niet en het past u niet."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws