België heeft hoog risico op waterschaarste: "En we zijn niet voorbereid" Royalty
Royalty

België heeft hoog risico op waterschaarste: "En we zijn niet voorbereid"

België heeft hoog risico op waterschaarste: "En we zijn niet voorbereid"

België behoort tot de landen die wereldwijd met de grootste waterschade kampen. Vooral Vlaanderen scoort slecht en de demografische situatie is de boosdoener. Dat alles blijkt uit een rapport van het World Resources Institute.

Het World Resources Institute (WRI) voorspelt voor zowat 150 landen toekomstige waterschaarste. Dat gebeurt met een score op de “Water Risk Indicator”. Dat is de verhouding van het totale waterverbruik tegenover het beschikbare aanbod.

België staat samen met Marokko op een gedeelde 22ste plaats met een score van 3,89. Zeventien landen kampen met een “extreem hoge waterstress”. Daartoe behoren onder meer Qatar en Libanon.

Hoog risico

België wordt al enkele jaren gewaarschuwd dat het een “hoog risico” loopt. “En toch zijn we niet voorbereid op lange droogteperiodes”, zo vertelt Marijke Huysmans, professor in grondwaterhydrologie aan de VUB. “De lange hete zomer van 2018 maakte pijnlijk duidelijk dat het met de Vlaamse waterhuishouding niet goed zit”, stelde ze in VUB Today. “We moeten nog veel zwaarder inzetten op de opvang van regenwater, zowel individueel als op grote schaal.”

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws