I Love Techno-bedenker en ondernemer Peter Decuypere vroeg naar getuigenissen over naaktfouillering op festivals nadat iemand er gewag over had gemaakt. “Ik ga naar een feestje en ik heb niets verkeerd gedaan en ik moet mijn short uittrekken? Dat kan toch niet?”, aldus Decuypere zelf.
“Iemand vertelde me dat er vorig jaar op Voltage Festival (elektronisch muziekfestival in het West-Vlaamse Zwevegem, nvdr) naaktfouilleringen waren van bezoekers waarbij de drugshond ging zitten en bij wie ze dan niets vonden bij een gewone fouillering", vertelt Decuypere op Facebook.
"Met andere woorden ‘we vinden niets, dus gaan we over tot een naaktfouillering.’ Dat lijkt me zo een onwaarschijnlijk verhaal dat ik dat graag zou horen van de bezoekers zelf, liefst van bezoekers dus die het zelf hebben meegemaakt."
Onderbroek uit
Uit getuigenissen blijkt dat de politie al naaktfouilleringen heeft gedaan, voornamelijk op elektronische muziekfestivals. "Ikzelf meegemaakt op TML (Tomorrowland, nvdr), ze werden alleen maar kwader en kwader omdat ik niks bij had. Vriend van mij heeft net hetzelfde gehad al. Zelfde prodecure: apart genomen, volledig uitkleden, alles checken van kleren, onderbroek uit & 3x squaten (hurken, nvdr)”, schrijft iemand.
Er komen ook getuigenissen van het Ostend Beach Festival. “Op Ostend Beach ook meegemaakt bij vertrek. Geen hond. Naaktfouille zonder drugsvondst”, aldus een man.
Uitzonderlijk
De politie mag volgens de wet naakt fouilleren,"maar enkel in uitzonderlijke omstandigheden en als daar ernstige aanwijzingen voor zijn", aldus VRT NWS. Er moet dus een aanleiding zijn, bijvoorbeeld wanneer een drugshond iemand aanwijst. Dan wordt die persoon apart genomen en aan de kleren gefouilleerd. “Als er dan nog verdere ernstige aanwijzingen zijn dat er drugs aanwezig zijn, kan er overgegaan worden tot een naaktfouille”, zegt politiewoordvoerder Sarah Frederickx.