Zondag 11 Augustus 2019 - 19:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Newsmonkey  I   door Redactie

'N-VA, CD&V en Open VLD bundelen de krachten, totale blokkering dreigt op federaal niveau'

De Vlaamse coalitie is bekend. Nog niet officieel, maar alle media zijn het erover eens dat N-VA voor CD&V en Open VLD als coalitiepartners kiest. Het federale hangt daaraan vast. De drie partijen gaan samen een blok vormen bij de federale onderhandelingen. Dat meldt Newsmonkey.

'N-VA, CD&V en Open VLD bundelen de krachten, totale blokkering dreigt op federaal niveau'

Het maakt het er federaal niet makkelijker op, want Zweeds heeft geen meerderheid. De kans dat PS wil depanneren, is zo goed als onbestaande. Met SP.A aan boord op Vlaams niveau hadden de onderhandelingen op federaal vlak een pak makkelijker kunnen lopen.

De regeringspartijen in Vlaanderen zullen de federale onderhandelingen wellicht als één blok aanvatten. Zo wordt meteen de eis van Bart De Wever ingewilligd dat er geen federale regering gevormd wordt zonder Vlaamse meerderheid.

De Vlaamse partijen zullen aan Franstalige kant enkel MR warm kunnen maken voor een nieuwe Zweedse coalitie. Dat heeft op geen enkel vlak nog een meerderheid. Men kan ook voor een 'afspiegelingscollege' gaan. De partners van de Vlaamse en Waalse regering zouden dan een meerderheid vormen. Alleen wordt dat aan Franstalige kant een probleem. PS zal mogelijk een regering vormen met MR, maar op federaal niveau regeren met een Zweedse coalitie ziet Elio Di Rupo geenszins zitten. Daardoor dreigt een totale blokkering. 

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Bart De Wever  I  n365