Maandag 12 Augustus 2019 - 20:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: VTM NIEUWS  I   door Redactie

Bart De Wever ziet "bijna uitzichtloze situatie": "Daarom wordt Jambon minister-president en niet ik"

Bart De Wever was naar de kiezer gestapt met de belofte dat hij Vlaams minister-president zou worden als hij dat mandaat kreeg. N-VA werd de grootste partij, maar De Wever laat het minister-presidentschap aan partijgenoot Jan Jambon.

Bart De Wever ziet

"De kiezer had dan aan mij moeten geven wat ik gevraagd had, zijnde een sterker mandaat. We hebben de verkiezingen verloren en daar moeten we rekening mee houden", zegt De Wever aan VTM NIEUWS.

Desondanks had De Wever wel minister-president kunnen zijn. "Dat had zeker een keuze kunnen zijn, we hadden natuurlijk graag of het confederalisme doorgedrukt - en daar hadden we een ruim mandaat voor nodig - of terug met die Zweedse regering gaan om de PS tot institutionele hervormingen te dwingen. Dat is echter niet gelukt. Het is een heel andere uitslag geworden. Ook in Vlaanderen en daar moeten wij ook rekening mee houden."

Federaal

De Wever kiest voor Jambon omdat hij op federaal vlak actief zal worden. "Ik zal mijn beste krachten nodig hebben voor het federaal niveau, waar de toestand toch heel, heel moeilijk is. Bijna uitzichtloos. De partij vond het geen logische keuze om daar van de tafel weg te lopen. Daar heeft ze ook gelijk in. Ik heb het meeste ervaring met de federale onderhandelingen en ik ga daar blijven zitten. Er moet federaal iets uit de bus komen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Bart De Wever  I  n365  I  Jan Jambon