-->

Koning Albert en koningin Paola genieten op dit luxejacht in Corsica op kosten van belastingbetaler: "Dit is niet normaal"

Koning Albert en koningin Paola genieten op dit luxejacht in Corsica op kosten van belastingbetaler:
Woensdag 14 Augustus 2019 - 15:30   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Koning Albert (85) en koningin Paola (81) zijn er aangemeerd met hun luxejacht, de Alpa IV in badplaats Porto-Vecchio op Corsica. Albert en Paolo kochten deze jacht in 2009 voor 4,6 miljoen euro. Het valt royaltywatchers echter op dat ze nog steeds onder militaire vlag varen. Dat zou dus betekenen dat de Belgische staat de kosten draagt.

Het jacht is geen eigendom van defensie, maar toch varen Albert en Paolo onder militaire vlag. Gezien de marinevlag neemt Defensie de kosten van de Alpa IV voor zijn rekening. “Het jacht staat zelfs ingeschreven als oorlogsschip”, zegt koningshuisdeskundige Piet Wittevrongel in TV-Familie.

"Dat kan je trouwens ook zien aan het nummer dat werd aangebracht op de romp. Alleen vaartuigen van de Belgische marine hebben zo’n nummer. Deze situatie is helemaal niet normaal en kán eigenlijk niet. Maar ja, Albert heeft destijds enorm gebruik gemaakt van zijn privileges, en daar plukt hij nu nog altijd de vruchten van...”

Geen BTW

Volgens royaltywatcher Thierry Debels kreeg Albert het geregeld dat Defensie opdraaide voor al de kosten aan zijn luxejacht. "Het is geen geheim dat de regering in de loop der jaren zeer soepel is geweest voor Albert”, zegt hij. “Hij kon zijn jacht als militair vaartuig laten registreren, waardoor hij nooit inschrijvingsgeld heeft betaald. Ook de BTW viel weg bij de aankoop, omdat het zogezegd om een militair vaartuig ging.”

Peperduur onderhoud

"Daarnaast is er ook nog het gratis personeel. Want de Belgische staat betaalt de bemanning aan boord van het jacht, net als de twee militairen die permanent aanwezig zijn om in te staan voor de veiligheid van Albert en Paola. Plus: als ze ergens aanmeren, wordt het liggeld van de Alpa IV ook gesponsord door de Belgische staat. En het onderhoud van het jacht - die kosten worden geschat op 230.000 euro per jaar - neemt ons land eveneens voor z’n rekening", stelt Debels.

 

TAGS  I  Koning Albert  I  koningin Paola