Krijgen we nieuwe verkiezingen? "Bij PS hoopt men dat Vlaams Belang in Vlaanderen nog wint zodat N-VA verzwakt" Politiek
Politiek

Krijgen we nieuwe verkiezingen? "Bij PS hoopt men dat Vlaams Belang in Vlaanderen nog wint zodat N-VA verzwakt"

Krijgen we nieuwe verkiezingen? "Bij PS hoopt men dat Vlaams Belang in Vlaanderen nog wint zodat N-VA verzwakt"

Bij PS is men flink verdeeld. Een deel van die partij wil zelfs naar nieuwe verkiezingen gaan in plaats van het vormen van een federale regering. Dat schrijft Pieterjan De Smedt op VRT NWS. De Smedt is politiek journalist bij Terzake.

"Een deel van de partij wil nooit met N-VA in zee. Niet alleen vanwege de inhoudelijke verschillen, maar ook uit strategische overwegingen: ze vrezen dat bij een volgende verkiezing hun achterban genadeloos zal zijn en voor de PTB zal kiezen", zo schrijft De Smedt.

Verkiezingen

De afkeer tegenover N-VA is zeer groot. "Bovendien gunnen ze N-VA geen gesprek na jarenlange beledigingen", aldus De Smedt. "Een deel van de PS is er niet van gediend dat ze steeds werden weggezet als een opengrenzenpartij. Zij vinden dat ze met Maggie De Block (Open VLD) in de regering-Di Rupo een redelijk migratiebeleid hebben gevoerd."

Zo gaan we mogelijk naar nieuwe verkiezingen. "Het is dat deel van de partij dat niet afkerig staat tegenover nieuwe verkiezingen. Ze zullen het niet voor de camera zeggen, maar ze hopen dat Vlaams Belang in Vlaanderen nog wint, en dat de N-VA verzwakt. In Franstalig België hopen ze hun positie te verstevigen. Ze vinden dat de PTB zich belachelijk heeft gemaakt door niet ernstig te onderhandelen over een Waalse regering. Ze gaan liever opnieuw naar de kiezer, dan naar een avontuur met N-VA", weet De Smedt.

Nood

De reddingsboei kan de verslechterde economische situatie zijn. "De redding zou echter kunnen komen van onheil. Het economisch klimaat keert, onder meer met de handelsoorlog tussen de VS en China, de krimp in de Duitse economie en de mogelijke gevolgen van een brexit. Als partijen één zaak goed beseffen, is dat de burgers onverbiddelijk zullen zijn als er gespeeld wordt met de welvaart. Als België in de touwen hangt bij economisch noodweer komen alle partijen onder druk", zo schrijft De Smedt.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws