Woensdag 21 Augustus 2019 - 09:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: De Morgen  I   door Redactie

Net als bij vluchtelingencrisis in 2015 worden tenten opgesteld: Asielcentra kunnen aantal asielzoekers niet aan

Het asielcentrum van Arendonk ziet geen andere mogelijkheid dan extra legertenten te plaatsen om zo 70 extra plaatsen te voorzien voor asielzoekers. Ondanks de opening van nieuwe asielcentra is er een tekort aan opvangcapaciteit. Dat schrijft De Morgen.

Net als bij vluchtelingencrisis in 2015 worden tenten opgesteld: Asielcentra kunnen aantal asielzoekers niet aan

"De tenten zijn een tijdelijke oplossing, omdat ons opvangnetwerk zo goed als verzadigd is”, zegt Lies Gilis, adjunct-woordvoerder van Fedasil. “We bekijken nu of we ook in andere centra nog bedden kunnen bijzetten, of ook daar tenten geplaatst kunnen worden.”

In totaal zijn er op dit moment 23.390 plaatsen voor asielzoekers. De bezettingsgraad bedraagt 94 procent. Voor de collectieve central alleen is de bezettingsgraad al 96 procent. Dat is te hoog om te kunnen blijven garanderen dat iedereen onderdak heeft.

In het voorjaar van 2018 werd er besloten om de opvangcapaciteit af te bouwen. In het najaar kwamen er signalen dat er een tekort aan opvangcapaciteit was. Daarom draaide de regering de beslissing terug om 2.000 plaatsen te schrappen. 

Tenten

Net als tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 moeten er nu tenten komen, want er is nog steeds een tekort. "Er is een licht verhoogde instroom, maar de uitstroom is vooral heel laag”, verklaart Gilis. “Asielzoekers moeten langer wachten op een uitspraak, door de dossierachterstand bij de asielinstanties. Daardoor blijven ze langer in de asielopvang.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Arendonk  I  asielcentrum  I  n365