Donderdag 22 Augustus 2019 - 09:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Belga/De Morgen  I   door Redactie

N-VA wil een véél strenger migratiebeleid: Deze maatregelen wil de partij nemen

N-VA wil aan een veel strenger migratiebeleid werken. Dat blijkt uit een ontwerpnota die de Vlaamse onderhandelaars vandaag bespreken en kon ingekeken worden door De Morgen.

N-VA wil een véél strenger migratiebeleid: Deze maatregelen wil de partij nemen

Het inburgeringsbeleid moet - als het aan N-VA ligt - veel meer plichten en minder rechten bevatten. Sinds 2004 voert Vlaanderen een beleid van verplichte inburgering voor nieuwkomers. N-VA wil nu een nieuwe fase ingaan, zo blijkt uit de nota: 'met een sterke focus op onze pluralistische rechtsstaat, kennis van de Vlaamse canon en met aandacht voor de waarden van de verlichting'.

De Vlaamse canon zal deel uitmaken van het inburgeringstraject, dat uiteindelijk eindigt in een burgerschapstest. Via een centraal examen moet ook het taalniveau worden getest. Tot dusver is enkel deelname aan de inburgeringscursus verplicht, maar N-VA wil ook een verplicht examen. Wie niet slaagt, krijgt een boete.

Koppeling

Op basis van het gevolgd traject moet Vlaanderen volgens N-VA dan een positief advies geven aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Zo worden de verblijfsrechten van de nieuwkomer gekoppeld worden aan het inburgeringstraject gekoppeld 

Wat is jouw mening?

TAGS  I  N-VA  I  n365