Donderdag 22 Augustus 2019 - 12:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Humo  I   door Redactie

Siegfried Bracke ziet grote problemen in België: "Ze voeren een beleid dat ze niet kunnen betalen"

Jean-Marie Dedecker vindt dat N-VA zich had moeten vastklikken aan Vlaams Belang om CD&V en Open VLD onder druk te zetten om het cordon sanitaire te breken. "Desnoods lok je nieuwe verkiezingen uit, en dan kunnen die twee partijen het licht uitdoen", zei hij. "Zo eenvoudig is het niet", reageert Siegfried Bracke (N-VA) in Humo.

Siegfried Bracke ziet grote problemen in België:

"Je lokt niet zomaar nieuwe verkiezingen uit, voor het Vlaams Parlement kan dat zelfs niet. Je riskeert dus een linkse regering met iedereen behalve de N-VA en Vlaams Belang", zegt Bracke. "Als het nodig is om Vlaanderen te redden, wordt het ondenkbare mogelijk. Maar de mensen zitten daar niet op te wachten. Als Zweeds-bis doet wat het aankondigt en een wervend verhaal presenteert, is dat beter voor Vlaanderen."

Op federaal niveau heeft Bracke minder hoop. "Ik zie écht niet in hoe je federaal nog iets in elkaar gedraaid krijgt. Een afspiegelingskabinet – met de Zweedse coalitie aan Vlaamse kant en MR-PS aan de overzijde – is een utopie. De visies staan haaks op elkaar. Men durft het nog niet te zeggen, maar de regering zal fors besparen op een aantal zaken. En in Wallonië, waar men nu al niet rondkomt, wil men de tekorten nog vergroten. Rampzalig", klinkt het.

Bracke waarschuwt de PS ook. "De PS moet beseffen dat, als je taart wilt uitdelen, je ze eerst moet bakken. In een Europese studie over de kwaliteit van het bestuur in de Europese regio’s staat Vlaanderen op de 40ste plaats, Brussel en Wallonië staan 130ste op 140 regio’s. Zonder de Vlaamse transfers zou Wallonië onmiddellijk onder Europese curatele geplaatst worden. Ik snap niet hoe de Franstaligen elke grondige hervorming blijven weigeren, terwijl ze een beleid voeren dat ze niet kunnen betalen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Siegfried Bracke  I  n365