David Dehenauw kondigt nieuwe hittegolf aan: "Dit is nog nooit eerder gebeurd" Royalty
Royalty

David Dehenauw kondigt nieuwe hittegolf aan: "Dit is nog nooit eerder gebeurd"

David Dehenauw kondigt nieuwe hittegolf aan: "Dit is nog nooit eerder gebeurd"

Het is al bijna september en het is nog uitzonderlijk warm, met temperaturen boven de 30 graden. David Dehenauw kondigt zelfs nog een hittegolf aan. Die mogen we morgen verwachten.

Bij een hittegolf is het vijf dagen op rij warmer dan 25 graden, waarvan minstens drie dagen de temperatuur boven de 30 graden gaat.

“Een hittegolf is morgen zo goed als zeker", zo vertelt Dehenauw aan Het Laatste Nieuws. "En dat is erg uitzonderlijk op het einde van de zomer. En een derde hittegolf in één zomer is helemaal een unicum, want dat hebben we sinds het begin van de metingen nog nooit gekend. Enkel het uitzonderlijke jaar 1947 deed nog straffer, met vier hittegolven in een jaar tijd."

Dehenauw stelt vast dat het aantal hittegolven flink aan het stijgen is. “Tot aan de jaren 90 hadden we gemiddeld één hittegolf per vier jaar. Tussen 1990 en 2015 steeg dat tot één per twee jaar. En sinds 2015, wat weliswaar een heel beperkte periode is, hebben we elk jaar minstens één hittegolf gehad, en dit jaar dus zelfs drie."

Geen recordzomer

Toch zal deze zomer geen records breken. "Buiten de hittegolven was het niet zo denderend, met lagere temperaturen en meer neerslag. De temperatuur tussen 1 juli en 31 augustus vorig jaar kwam uit op 19,8 graden. Dit jaar blijven we wellicht steken op ongeveer 19 graden", aldus Dehenauw.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws