Brandweerman was als eerste bij prinses Diana na ongeval en doet zijn verhaal over haar laatste momenten: "Ze zag er verbazend oké uit om uit dat wrak te komen" Buitenland
Buitenland

Brandweerman was als eerste bij prinses Diana na ongeval en doet zijn verhaal over haar laatste momenten: "Ze zag er verbazend oké uit om uit dat wrak te komen"

Brandweerman was als eerste bij prinses Diana na ongeval en doet zijn verhaal over haar laatste momenten: "Ze zag er verbazend oké uit om uit dat wrak te komen"

Het was gisteren precies 22 jaar geleden dat prinses Diana om het leven kwam in een tunnel in Parijs. Ze was samen met haar man Dodi Al-Fayed en chauffeur Henri Paul op de vlucht voor paparazzi.

Brandweerman Xavier Gourmelon (51) was met zijn team als eerste ter plekke. “We waren slechts drie minuten van de Pont de l’Alma-tunnel verwijderd”, herinnert hij zich. “Wij waren het eerste team dat hen te hulp moest schieten. We behandelden het net als elk ander ongeval en gingen meteen kijken of er iemand gewond was en wie er nog leefde.”

"Geen spatje bloed"

In de tunnel trof men het auto-wrak aan. Henri Paul en Dodi Al-Fayed werden ter plaatse al doodverklaard. Gourmelon repte zich naar de Mercedes. “De auto was een zooitje. Ze zag er verbazend oké uit om uit dat wrak te komen. Ze had een lichte verwonding aan haar rechterschouder, maar verder zat er geen spatje bloed op haar", legt hij uit.

"Toen ik de deur openbrak lag ze op de vloer van de achterbank. Ze bewoog een beetje dus ik zag dat ze leefde. Ze vroeg me: ‘Mijn God, wat is er gebeurd’? Ze had de hele tijd haar ogen open en was bij bewustzijn. Ik had er een goed oog in.”

Zuurstof

Gourmelon wist de hele tijd niet wie hij aan het helpen was. “Ik heb naast haar gezeten en hield haar hand vast om haar te kalmeren, terwijl ik haar zuurstof gaf. Toen we haar uit het wrak hadden bevrijd, stopte haar hart ermee. Zelfs toen heb ik nooit gedacht dat ze zou sterven. Ik begon meteen met de hartmassage en reanimeerde haar, ze begon weer te ademen.”

"In eerste instantie was ik erg blij. Als eerste hulpverlener te plaatse wil je levens redden, en dat is wat ik dacht dat ik gedaan had. Zover ik wist leefde ze en zou ze het ook overleven. Dat verwachtte ik dan ook toen de ambulance haar kwam halen en ik was opgelucht. Later hoorde ik dat ze in het ziekenhuis was overleden, er waren blijkbaar ernstige inwendige letsels.”

“Die nacht en dat voorval zullen me altijd bijblijven. Ik wist niet dat ik met prinses Diana te maken had, tot één van de medische hulpverleners in de ambulance het me vertelde", aldus Gourmelon.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws