Wordt ons voedsel veel duurder? "Een Big Mac van de McDonald's moet eigenlijk 200 euro kosten" Buitenland
Buitenland

Wordt ons voedsel veel duurder? "Een Big Mac van de McDonald's moet eigenlijk 200 euro kosten"

Wordt ons voedsel veel duurder? "Een Big Mac van de McDonald's moet eigenlijk 200 euro kosten"

Kan inzicht in de echte prijs voor voedsel ons helpen andere keuzes te maken voor de mens én de planeet? Michael Wilde werkt voor het Nederlandse bedrijf Eosta, het grootste import- en distributiebedrijf in biologische groenten en fruit in Europa. Een van zijn stokpaardjes is de echte kostprijs voor voedsel.

Wilde verwijst naar een Big Mac in de McDonald's. “4,25 euro, dat is wat een Big Mac kost. Maar als je alle verborgen kosten zou meerekenen, dan zou die 200 euro moeten kosten", zegt Wilde in Het Nieuwsblad. Met "verborgen kosten" verwijst hij onder meer naar de impact van voedselproductie op het klimaat, zoals ontbossing, CO2-uitstoot en dergelijke.

Financiële consequenties

De vraag is wat zijn we met die kennis? “Twintig procent van de mensen wil de wereld beter maken en is ook bereid daarvoor actie te ondernemen. Dat is weinig. Maar als je op duurzaamheid een financieel etiket kleeft en er financiële consequenties aan verbindt, dan kun je grote stappen vooruit zetten", stelt Wilde in Het Nieuwsblad.

"In Frankrijk berekende de overheid bijvoorbeeld dat ze 522 miljard euro nodig heeft om het grondwater te zuiveren van pesticiden en kunstmest. Ze heft nu extra belastingen op pesticiden, waardoor het voor boeren interessant wordt om geen of minder pesticiden te gebruiken en alternatieven te zoeken.”

Klimaatverandering

“In het algemeen zouden we wel wat meer voor ons voedsel mogen betalen. Je moet een boer ook zien als de behoeder van onze bodem en onze waterkwaliteit. Als iemand die de klimaatverandering helpt tegen te gaan, en die zorgt voor onze gezondheid. De groentewinkel is onze eerste apotheek. Over twintig jaar zullen mensen zich afvragen hoe het kon dat wij de gezondheids- en de voedingssector als twee aparte sectoren hebben behandeld. We praten in die denktank dus ook over eerlijke prijzen en eerlijke lonen voor de boer. Op groenten en fruit maken supermarkten de grootste winst. Moeten zij dan minder winst gaan maken?”

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws