Dinsdag 10 September 2019 - 08:21   I   Foto: Photonews  I   Bron: De Tijd  I   door Redactie

Langdurig werklozen moeten voortaan gemeenschapsdienst doen

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB krijgt wellicht de bevoegdheid om langdurig werklozen op gemeenschapsdienst te sturen. Er bestaat daarover een consensus bij de N-VA, Open VLD en CD&V, de drie partijen die de nieuwe Vlaamse regering zullen vormen. Dat meldt de Tijd.

Langdurig werklozen moeten voortaan gemeenschapsdienst doen

Bart De Wever stelde in de startnota als doel om 120.000 extra Vlamingen aan het werk te krijgen. Zo kan men aan een werkzaamheidsgraad van 80 procent komen. Om dat doel te bereiken leggen de drie partijen een laatste hand aan een waslijst maatregelen om niet-werkenden aan de slag te krijgen.

Een van die maatregelen is om langdurig werklozen gemeenschapsdienst te laten doen. In 2018 creëerde de regering-Michel daar al een wettelijk kader voor, maar de deelstaten haalden hun neus ervoor op. Dat is nu dus anders.

De VDAB zou de mogelijkheid krijgen om wie langer dan twee jaar werkloos is, op gemeenschapsdienst te sturen bij een stad of gemeente. De opgelegde taken moeten wel nuttig zijn om ervaring op te doen. Momenteel komen daar zo'n 60.000 mensen voor in aanmerking. Als de VDAB een werkloze een gemeenschapsdienst oplegt, kan die niet weigeren.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  VDAB  I  Werklozen