Woensdag 11 September 2019 - 17:00   I   Foto: Pixabay  I   door Redactie

Kinderen in Nederlandse moskeescholen leren dat andersgelovigen de doodstraf verdienen: “Zweepslagen, stenigen of doden met zwaard”

Uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC blijkt dat leerlingen van salafistische moskeescholen wordt aangeleerd dat mensen met een ander geloof de doodstraf verdienen.

Kinderen in Nederlandse moskeescholen leren dat andersgelovigen de doodstraf verdienen: “Zweepslagen, stenigen of doden met zwaard”

Twee journalisten deden zich in het kader van hun onderzoek voor als ouders van scholieren en konden zo het lesmateriaal van de scholen inkijken. Tijdens de lessen leren de kinderen dat er in de samenleving soorten mensen en groepen zijn die beschouwd moeten worden als ‘vijanden’.

Er wordt aangeleerd dat de doodstraf zou moeten worden opgelegd aan mensen die overspel plegen, aan homoseksuelen of aan ‘afvalligen’. Hierbij krijgen de kinderen meerkeuzevragen voorgelegd waarbij ze moeten antwoorden welke straf -bijvoorbeeld zweepslagen, stenigen of doden met een zwaard- het goede antwoord is.

Docenten van verschillende moskeescholen vertellen de kinderen dat ze beter kunnen vertrekken uit het “ongelovige Nederland” en dat ze zich moeten vestigen in een islamitisch land.

 

“Aanpassing van de wet nodig”

De onderzochte scholen vallen buiten het reguliere onderwijs. Volgens Nieuwsuur en NRC zijn er minstens vijftig salafistische scholen die sterk door deze stroming worden beïnvloed. Meer dan duizend kinderen volgen hier islamitische lessen.

In Nederland zelf wordt geschokt gereageerd op de bevindingen. Fractievoorzitters Klaas Dijkhoff (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) willen een aanpassing in de wet, zodat er door de onderwijsinspectie kan worden ingegrepen in het informele onderwijs. Een sjeik, een imam en een islamdocent uit de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap noemen de salafistische lessen "afschuwelijk".

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Moskeescholen